Dogmatiklik Nedir? Dogmatik Ne Anlama Gelir?

Dogmatiklik Nedir? Dogmatik Ne Anlama Gelir?
GİRİŞ

Dogmatik kelimesi genellikle felsefe biliminde sık sık kullanılır. Derin bir felsefi anlama sahip olan bu kelimenin Türk Dil Kurumu’ndaki tanımı önemlidir.

TDK kelime anlamı bakımından dogmatik sözcüğü ve dogmatiklik kelimesiyle ilgili tanımlamalara bakılmalıdır. Dogmatik kelimesi felsefe ve din dogmalarının mantıksal açıdan ve sıralı bir yolla ortaya konuluşu ifadesidir.

Dogmatik Ne Demek?

Uzun zamandır tartışılan felsefi düşünceler arasında yer alan dogmatik kelimesi inanç ve öğretilere odaklanan bir tavrı simgeler. Dogmatik, özellikle deney bilgisini ve deneye dayalı kanıtları yadsıyıp inançlardan gelen bilgilere tutunma anlamı taşır. Bütün kanıları inanç ve gelenek öğretisi üzerinden ele alan düşünce şeklinde dogmatik denir. TDK’ya göre dogmatik aynı zamanda din ve felsefe ile dogmaların mantıksal şekilde ortaya konması anlamını taşır.

Dogmatik Ne Anlama Gelir?

Dogmatik tanımı en kısa şekilde “Deneye dayanan kanıtları hiçe sayarak sadece inançlar üzerinden düşünce çıkaran felsefe yapısı” şeklinde yapılabilir. Dogmatik düşünce veya dogmatik zihniyet şeklinde ifade edilen bu kavram deneye dayanan kanıtları yok sayma yönüne sahiptir. Deney bilgisini hiçe sayarak sadece inanç öğretileri üzerinden düşünce çıkaran bir sistemdir.

Felsefede Dogmatik Nedir?

Felsefe ve din bilimlerinde sık sık karşılaşılan dogmatik kavramı fikirlerin inançlara dayalı olduğunu belirtir. Geçmişten günümüze kadar hala tartışması devam eden bu düşünce oldukça derindir. Deney bilgisi ile deneye dayalı olan kanıtlar yerine kalıplaşmış düşünceleri benimsemek felsefe dogmatik düşünce olarak tanımlanır. Bu felsefeyi hayat biçimi yapan milyonlarca kişi bulunmaktadır. Bilimsel ve deneysel yöntemler yerine tamamen sıralı biçimde inanç öğretilerini ele almak dogmatiklik anlamına gelir.

Dogmatik Zihniyet Nedir?

Dogmatik düşünce veya dogmatizm, aklın kesin ve mutlak bir değere sahip olduğunu savunur. Bu yüzden mutlak bilgi, varlık ve hakikatin bilgisine ulaşmada akıl önceliklidir. Dogmatik zihniyet, bilginin metafiziğinin olduğunu savunur ve deneysel kanıtları göz önünde bulundurmaz. Örneğin din ve din adamlarının buyruklarını kesin olarak doğu kabul eden kişiler dogmatik zihniyete sahiptir. Felsefe tarihinde skolastik düşünce olarak da bilinen dogmatiklik sorgulama ve akıl yürütmeye karşıdır.

KAYNAK: UŞAK HABER