Ege Denizi’nde Kızıl Cin (Red Sprite) şovu! Görsel şov izleyenleri büyüledi

Ege Denizi’nde Kızıl Cin (Red Sprite) şovu! Görsel şov izleyenleri büyüledi
GİRİŞ

Ege Denizi üzerinde nadir bir hava olayı olan Kızıl Cin (Red Sprite) gözlemlendi. Görgü tanıkları, gökyüzünde bir an için ortaya çıkan bu muhteşem görüntüye hayran kaldı. Peki Kızıl Cin nedir?

Türkiye, son günlerde ilginç hava olaylarına tanık oluyor. Önce Kuzey Işıkları, şimdi de Kızıl Cinler… Ege Denizi’nin üzerinde görülen bu parlak ışıklar, sosyal medyada büyük ilgi gördü.

Peki, Kızıl Cin nedir, bu hava olayı nasıl oluşur ve ne anlama gelir? Merak edilen soruların cevapları haberimizde…

KIZIL CİN NEDİR?

Kızıl Cin, atmosferde yıldırım aktivitesiyle bağlantılı bir fenomendir. Yıldırım deşarjları, atmosferin üst katmanlarına ulaştığında, kırmızımsı-turuncu renkte ışık patlamaları oluşturur. Bu ışık patlamalarına, plazma benzeri görüntüleri nedeniyle, Kızıl Cin (Red Sprite) adı verilir.

Aslında Kızıl Cin, gök gürültülü fırtınalarda yıldırım aktivitesi ile ilişkili olan bir yıldırım türüdür. Genellikle atmosferin üst katmanlarında, fırtına bulutlarının üzerinde meydana gelir.

KIZIL CİN NASIL VE NEREDE OLUŞUR?

Kızıl Cinler, genellikle gök gürültülü fırtınalarda meydana gelir. Fırtına bulutlarının üzerinde, yaklaşık 95 kilometre yükseklikte görülürler. Çok kısa süreli (milisaniyeler içinde) ve karmaşık şekilli olabilirler. Kızıl Cinleri gözlemlemek için, hava koşulları, gökyüzünün açıklığı ve arka planın karanlığı önemlidir.

Kızıl Cinler, ilk kez 1980 yılında fark edildi. Ancak fotoğrafik veya görsel bir yanılsama sanıldı. Daha sonra yüksek hızlı kameralar ve uçaklarla yapılan araştırmalar, bu fenomeni daha iyi anlamamızı sağladı.

Kızıl Cinler, doğal bir fenomen olup, herhangi bir tehlike veya anlam taşımaz. Sadece atmosferin güzelliğini ve gizemini yansıtır. Ege Denizi’nde görülen Kızıl Cinler, Türkiye’de nadir görülen bir manzara sunarak, izleyenlere unutulmaz bir deneyim yaşattı.

KAYNAK: UŞAK HABER