Ege ve İç Anadolu’nun gizli cenneti Uşak’ta nereler gezilmelidir?

Ege ve İç Anadolu’nun gizli cenneti Uşak’ta nereler gezilmelidir?
GİRİŞ

Uşak, Ege Bölgesi'nin en eski yerleşim yerlerinden biri olarak öne çıkıyor. Tarihi bakımdan çok önemli olan Uşak’ta gezmeniz gereken önemli yerleri sizin için derledik.

Uşak, Ege ve İç Anadolu Bölgesi’nde bir geçiş noktası olarak konumlanmış, Kütahya, Afyonkarahisar, Denizli ve Manisa gibi komşu iller ile birlikte ziyaretçiler için cazip bir destinasyon oluşturuyor. Antik dönemlerden bu yana popülerliğini koruyan Uşak, zengin tarihi ve kültürel mirası ile dikkat çekiyor.

M.Ö. 4 binli yıllara uzanan köklü geçmişi ile Uşak, medeniyetler kenti olarak adlandırılıyor ve tarih boyunca ev sahipliği yaptığı medeniyetlerden izleri halen taşımaya devam ediyor. Bu izler, Uşak’ın kültürel zenginliğini çok daha çeşitli hale getiriyor. Gastronomik açıdan da farklı bir deneyim sunan Uşak’ta gezmeniz gereken yerler ve ile ilgili kafa karışıklığı yaşıyorsanız sizler için derlediğimiz listeyi inceleyebilirsiniz. Uşak’a geldiğinizde gezmeniz gereken yerleri şöyle:

ULUBEY KANYONU

Dünyanın en büyük ikinci kanyonu, ilçenin adını taşıyan Ulubey ilçesinde yer almaktadır. Banaz Çayı ile Ulubey Çayı’na paralel bir şekilde devam eder. Ayrıca kanyon çok sayıda küçük kanyonla bağlantılıdır. Ulubey Kanyonu merkeze 30 km uzaklıkta olup 45 km uzunluğa ve 170 m derinliğe sahiptir. İsterseniz araç kiralayarak ya da kendi aracınızla da ulaşım sağlayabilirsiniz.

TAŞYARAN VADİSİ TABİAT PARKI

Uşak - İzmir Karayolu üstünde, kent merkezine hemen hemen 45 km uzaklıkta bulunan Taşyaran Vadisi tamamen doğal bir şekilde meydana gelmiştir. Oluşumunda rüzgar, su ve tektonik faaliyetlerin etkili olduğu da bilinmektedir. Vadi çeşitli renklerde kayalar ile kaplıdır. Bu özelliğinden dolayı kayalar bir ressamın renk şemasına benzetilebilir.

HALI-KİLİM MÜZESİ

Uşak halıları sinema filmlerine konu olacak kadar ünlüdür. Tamamen yünden ve doğal kök boyalar ile renklendirilmiş ipliklerden yapılmış olan halılar, benzersiz nitelikleri nedeni ile Uşak'ın yanı sıra tüm dünya için de önem taşıyor. Ayrıca Halı - İpek Müzesi de yöre halılarına açıklık getiriyor. Özellikleriyle ilgili bilgi vererek bu halıların ne şekilde hazırlandığını ve önemlerinin ne olduğunu daha net şekilde öğrenmenize yardımcı oluyor.

BLAUNDUS ANTİK KENTİ

Blaundus Antik Kenti, 1. derece sit alanı olarak tescillenmiş ve korumaya alınmıştır. Uşak'a 40 kilometre uzaklıktaki Sülümenli Köyü sınırları içinde yer alan antik kent, hem yerli hem de yabancı ziyaretçilerin uğrak noktasıdır. Antik kenti, Büyük İskender'in Anadolu seferlerinin ardından Makedonya'dan gelenlerin kurduğu biliniyor. Kentin sakinleri tarafından Makedonca Blaundos olarak adlandırıldığı da bilinmektedir.

GÖĞEM GÖLETİ

Gölet, Uşak - Ankara Yolu üzerinde Göğem'den 7 km içeride yer almaktadır. Asfalt bir yolla ulaşılabilen göletin çevresi tamamen ormanla kaplı. Bu haliyle kısa sürede unutamayacağınız farklı bir görsel deneyim sunuyor. Göğem Göleti, Uşak'ın tarihi ve kültürel değerlerinin yanı sıra doğal yapılarının da ilgi çektiğini göstermektedir. Özellikle sıcak yaz günlerinde piknik yapmak için tercih edilen gölet, yöre halkı tarafından büyük ilgi görüyor.

ETNOGRAFYA MÜZESİ VE UŞAK ATATÜRK

Hisarkapı Uluyolu üzerinde bulunan Uşak Atatürk ve Etnografya Müzesi, Bozkurt Mahallesi'nde yer almaktadır. Müzenin 1890'lı senelerde zengin bir ailenin çabaları ile yaptırıldığı düşünülüyor. Kurtuluş Savaşı karargâhı olarak hizmet vermiş olması belki de en önemli özelliğidir. Ayrıca Ulu Önder Atatürk de bir süre burada yaşamıştır.

İki katlı ahşap Uşak Atatürk ve Etnografya Müzesi 1978 yılında kurulmuş olup yerel eserler ve etnografik materyaller de dâhil olmak üzere çeşitli koleksiyonlara ev sahipliği yapmaktadır. Müzede silahlar, halılar ve geçmiş dönemlere ait giysiler de dahil olmak üzere çok çeşitli objeler sergilenmektedir.

CLANDRAS KÖPRÜSÜ

Köprü, merkeze yaklaşık 45 km uzaklıktadır ve Karahallı ilçesinde yer almaktadır. Köprünün 2.500 yıldır orada olduğu tahmin edilmektedir. Banaz Çayı üzerinde yer alan köprü, yaklaşık 2500 yıl önce Frigler tarafından inşa edilmiştir.

UŞAK ARKEOLOJİ MÜZESİ

43.000 koleksiyona ev sahipliği yapan Uşak Arkeoloji Müzesi'nin dekorasyonu ziyaretçileri büyülüyor. Üç katlı müze binasında 2.000 eser sergilenmektedir. Uşak Arkeoloji Müzesi'nde Lidya döneminden günümüze ulaşan hazineler, paranın ve tarihinin tarihi tasvirleri ve Uşak kentinde keşfedilen arkeolojik eserler sergilenmektedir.

ANTİK BANAZ AKMONİA ŞEHRİ

Banaz ilçesinin Ahat Köyü'nde Banaz Akmonia Antik Kenti olarak adlandırılan antik bir yerleşim yeri bulunmaktadır. Roma Katolik Kilisesi hiyerarşisinde piskoposluk unvanına da sahiptir. Bu özelliklerinden dolayı özellikle uluslararası gezginler tarafından büyük ilgi görmekte ve her yıl binlerce ziyaretçi almaktadır.

TARİHİ UŞAK EVLERİ

Uşak denilince akla ilk gelen turistik mekânlar arasında Tarihi Uşak Evleri yer alıyor. Cumhuriyet'in ilk yıllarından günümüze ulaşan önemli yapılar tarihi Uşak Evleri olarak biliniyor. Genellikle iki katlı olan bu evlerin birinci katı taş, ikinci katı ise ahşaptan oluşuyor. Yapılar günümüzde birer sembol halini almıştır.

CİMCİM ÇEŞMESİ

Uşak'ın kalbinde yer alan bu çeşme, son derece etkileyici bir turistik cazibe merkezidir. Birçok kişi Uşak'a ilk geldiğinde bu eski yapıyı görmektedir. Uşak'ın en eski çeşmelerinden biri olan Cimcim Çeşmesi'nin 1896 yılında inşa edildiği düşünülmektedir.

UŞAK BEDESTENİ

İtalyan bir mimar tarafından 1901 yılında tasarlandığı düşünülen Uşak Bedesteni'nin yapımında iki kat taş kullanılmıştır. Başarılı modernizasyonu, 1980'lerde mimari açıdan önemli bir binanın restorasyonuna bağlanabilir.

HUZUR PARKI

Uşak'ta doğayla iç içe keyifli vakit geçirmek istiyorsanız yöre halkının da tercih ettiği Huzur Park'ı ziyaret etmelisiniz. Uşaklıların şehrin yorucu havasından bunaldıklarında tercih ettikleri bu park, yeşillikler içinde keyifli bir atmosfere sahip. Oldukça huzurlu ve keyifli bir ambiyans sunuyor.

UŞAK PAŞA HANI

1893 yılında inşa edilen Uşak Paşa Hanı, şehir merkezinde yer almaktadır. Fransız bir mimar tarafından tasarlanan hanın Tiritoğlu Mehmet Paşa tarafından yaptırıldığı düşünülmektedir. Taş kesme tekniğinin kullanıldığı en erken yapılar arasındadır.

Özellikle Marsilya çini sisteminin kullanıldığı ilk yapı olması nedeniyle dikkat çekicidir. Sırf bu özelliği nedeniyle binlerce farklı yabancı turistin ilgisini çekmektedir.

PEPOUZA ANTİK KENTİ

Montanizm'in doğduğu yerin Pepouza antik kenti olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle her yıl binlerce ziyaretçi almaktadır. Yazılı kaynaklara göre kentte bir de Bizans manastırı bulunmaktadır. Üç katlı ve altmıştan fazla odası bulunan manastır, tarihi Pepouza kentinde yer almaktadır. Pepouza Antik Kenti'nde ayrıca çanak çömlek, yemekhane, şapel mutfağı, grafitiler ve çanak çömlek örnekleri gibi eserler de bulunmuştur.

BURMALI CAMİ

Cami, Uşak'ın Küme Mahallesi'nde Ulu Cami'nin hemen doğusunda yer almaktadır. Caminin kesin inşa tarihi bilinmemektedir. Minarelerin düzeni göz önüne alındığında, cami bir Anadolu camisini andırmaktadır.

UŞAK TREN GARI

Uşak Tren Garı, özellikle hüzünlü fotoğraflar çekmek istiyorsanız mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerden biri. Restorasyon çalışmaları sayesinde Uşak Tren Garı, tarihi dokusunu kaybetmeden günümüzde de faaliyetini sürdürmektedir.

TARİHİ KAYAAĞİL ŞEHRİ

Uşak'ın en eski yerleşim yerlerinden biri olarak bilinen tarihi kent, adını yakınındaki Kayaağil köyünden alıyor. Zaman içerisinde turistik bir destinasyona dönüşerek turistlerin ilgisini çekmeyi başarmıştır. Kayalardan oyma evlerle inşa edilen antik kent hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir.

KAYNAK: UŞAK HABER