Evlilik erkekleri şişmanlatıyor mu? Cevabı Çinli bilim insanları verdi

Evlilik erkekleri şişmanlatıyor mu? Cevabı Çinli bilim insanları verdi
GİRİŞ

Evlilik hayatı erkeklerin sağlığını nasıl etkiliyor? Çinli bilim insanları bu sorunun cevabını aradı. Sonuçlar çok şaşırtıcı.

Çin Sosyal Bilimler Akademisi’nden araştırmacılar, evli erkeklerin vücut ağırlıklarını inceledi. Evli erkeklerin “Vücut Kitle İndeksi” (BMI) değerlerinin yükseldiğini gördüler.

Bunun nedeni, evli erkeklerin daha fazla yemek yemeleri ve daha az egzersiz yapmaları. Bu da onların kilo almasına sebep oluyor. Araştırma bununla sınırlı değil. Evlilik demansa sebep oluyor mu?

EVLİLİK KİLO ARTIŞINA YOL AÇIYOR

Araştırmaya göre, evli erkeklerin yüzde 5,2’si fazla kilolu, yüzde 2,5’i ise obez. Evli kadınların ise kilo durumlarında herhangi bir değişiklik olmadı. Araştırmacılardan Shiwen Quan, evli erkeklerin kilo almasına “mutluluk yağı” adını verdiklerini ifade etti. Quan ayrıca bu durumun sadece Çin’de değil, Batılı ülkelerde de görüldüğünü, erkeklerin evlendikten sonra 5 sene içinde kilo almaya başladığını dile getirdi.

EVLİLİK DEMANS RİSKİNİ ARTIRIYOR MU?

Evlilik erkeklerin kilosunu artırdığı gibi, beyin sağlığını da etkileyebiliyor. ABD’de yapılan bir başka araştırma, göbek yağı olan orta yaşlı erkeklerin demans riskinin yüksek olduğunu ortaya çıkardı. Göbek yağı, beyin hücrelerinin yaşlanmasına ve ölmesine neden olabiliyor.

Araştırmada, ailelerinde Alzheimer hastalığı olan orta yaşlı erkeklerin beyin testlerinde daha kötü performans gösterdikleri görüldü. Uzmanlar, göbek yağı ile birlikte pankreas ve karaciğer yağlanmasının da demans riskini artırdığını ifade etti.

Evlilik erkeklerin hayatını nasıl değiştiriyor? sorusunun cevabı, bilimsel araştırmalar ile ortaya çıkıyor. Evli erkeklerin hem kilolarına hem de beyin sağlıklarına dikkat etmeleri gerekiyor. Evlilik hayatının tadını çıkarmak için sağlıklı kalmak önemli.

KAYNAK: UŞAK HABER