Hiç yoğurt dondurması ve tavada dondurma yediniz mi?

Hiç yoğurt dondurması ve tavada dondurma yediniz mi?
GİRİŞ

Uşak’ta ilk kez “Ekleristan ve Dondurmanya” adı ile açtığı işyerlerinde yiyecek sektöründe alışık olmadığımız tatları getiren iş insanı Mustafa Yıldız, yeniliklere doymuyor.

Yıldız, şimdi de Uşaklıları mübarek Ramazan ayı öncesi yeni ve sağlıklı iki lezzetle tanıştırıyor. Uşaklıların şimdiye kadar Uşak’ta hiç görmediği ve tatmadığı bu lezzetler, başta İzmir olmak üzere büyük kentlerde oldukça yaygınlaşmaya başlamış ve tadanların vazgeçilmez yiyecekleri haline dönüşmüş. İşte bu yeniliklerden ilki:

whatsapp-image-2023-03-20-at-12-27-46.jpeg

YOĞURT DONDURMASI (FROZEN)

İlk olarak 1960’lı yıllarda Kuzey Amerika’da geliştirilmiş ve ticari gelişimini 1980li yıllarda New Englandda kazanmış bir süt ürünüdür. Bu amaçla üretilen yoğurt dondurması; tüketenlerde serinletici bir etki uyandıran özel bir gıda olarak damaklarda eşsiz bir tat bırakıyor.

Dondurma formunda gibi gözükse de yağ ve şeker oranı daha düşük. Vücudu yenilemesi, düşük kalorilli olması, bağışlılık güçlendirme etkisiyle birlikte yoğurt tüketimini yetişkinler için keyifli hale getirir.

Çocuklar için gelişim dönemlerine büyük katkı sağlayan yoğurt tüketimi, dondurmaya olan benzerliği ile eğlenceli sunumları da beraberinde getirmiş oluyor. İçindeki doğal probiyotik sayesinde kronik rahatsızlıklara risk oluşturmayarak lezzetli ve sağlıklı ürün tüketimine destek oluyor.

Yoğurt dondurması (Frozen yoğurt); şu anda Uşak’ta sadece Kemalöz Mahallesi Atatürk Meydanı (Atapark) No: 46/a da bulunan fantastik bir havadaki Dondurmanya ve Eklersitan işyerlerinde kuplar içerisinde ya da gezerken yiyebilmeniz için kornetlerde sunuluyor.

Tercihinize göre, sade ya da istediğiniz türde meyveli yoğurt şekli ile geleneksel besin formundan hiçbir şey kaybetmeden sizlerle buluşmayı bekliyor. Damak zevkinize uygun olarak, isteğiniz meyvelerle, pirinç patlaklarıyla, ek büskivilerle ve kuru yemişlerle de eşsiz bir lezzet haline geliyor.

Tercihe göre sade ya da çeşitli yan ürünlerle tüketiciye sunulur. Köklü bir geçmişe sahip olan yoğurt, donmuş yoğurt olarak geleneksel besin değerinden hiçbir şey kaybetmeden tatlı forma dönüştürülerek tüketiciyle buluşturuluyor.

Yoğurt dondurma yediğinizde ağzınınız klasik dondurma yemiş gibi yapış yapış olmuyor. Kışında bu serinliği tadabiliyor, hiçbir şekilde rahatsız olmuyorsunuz.

Yoğurt dondurma ya da frozen yoğurt, ilimizde klasik dondurma anlayışını değiştirecek bir yenilik olarak göze çarpıyor. Bir kere tadın, vazgeçemeyeceksiniz.

whatsapp-image-2023-03-20-at-12-27-12.jpeg

TAVADA DONDURMA

Bakın, bu tavada dondurmayı yedikten sonra bir enerji patlaması yaşar da; “Ben Atatürk Anıtı önünde 100 şınav çekerim” diye eş dostla bahse girerseniz karışmam.

Bu da Uşak’ı düşünen vizyon sahibi ve öngörülü genç iş insanı Mustafa Yıldız’ın Uşaklılara ilk kez tattırdığı muazzam lezzetli ve besleyici bir yiyecek.

Tavada dondurma, Ferhat adlı genç bir usta tarafından sipariş üzerine 5-10 dakika içerisinde yapılıyor. Hazırlanışını da izlemek size de oldukça ilginç gelebilir.

Tavda dondurma, Tayland kökenli bir dondurma türü. “Rulo Dondurma” olarak da biliniyor. Kaşıkla yeniyor. Normal dondurmaya benzer bir tadı var. Ferhat Usta, toza benzer karamelize edilmiş lotus bisküvi kırıklarıyla 2 adet muzu ezerek karıştırıyor. Meyvelerin bisküvi kırklarıyla krema kıvamına geldiğine emin olunca altından oldukça soğuk hava gelen saç parçasına jöle gibi seriyor. Üzerine süt ilave ediyor. Bu karışım donunca ıspatula ile büyük bir ustalıkla kazıyarak rulo halinde kuplara koyuyor. İçine biraz bal koyup isteğiniz üzerine pirinç patlağı, fındık, Antep fıstığı kırıkları ile servis ediyor.

Özellikle gençler, enerji içecekleri gibi sağlığımız üzerine olumsuz etkileri tartışılan içecek ve diğer kimyasal ürünler yerine tavada dondurmayı tercih etseler eminim Atatürk anıtı önünde şınav çekmeye koşarlar. Enerji veren doğal ürünlerle hazırlanmış nefis tadı olan bir yiyecek.

Tadına gelince; ağzınızda bıraktığı serinliğin yanında, karamel ve muzun tatlarının damağınızda bıraktığı acı kahve tadı anlatılmaz. Ancak tadınca kendiniz hissedebilirsiniz.

Tavada dondurma, dondurmanın serinliğini meyvenin ferahlığını ağzınızda hissettirecek ve başka tatlı yemenizi gerektirmeyecek yeni ve çok egzotik bir yiyecek.

Gerek frozen yoğurt, gerekse tavada dondurmayı, sadece tatlı olarak değil, boğazına hâkim olup diyet yapmak isteyenler için öğün olabilecek besleyici yiyecekler olarak da değerlendirebiliriz.

Birkaç gün sonra 11 Ayın Sulatanı Mübarek Ramazan ayına hayırlısıyla giriyoruz. Pek çoğumuz bu mübarek ayda Oruç ibadetimiz yerine getirmeye çalışacağız. 14-15 saat aç kalacağız. Hali ile vücudumuz tatlı yeme ihtiyacı duyacaktır.

İşte kilonuzu ve sağlığınız korumak adına tatlı olarak frozen yoğurt ve tavada dondurma gibi lezzetleri tercih edebilirsiniz.

02.jpg

RAMAZAN AYINA ÖZEL KAMPANYALAR

Kemalöz Mahallesi Atatürk Meydanı (Atapark) No: 46/a da bulunan fantastik bir havadaki Dondurmanya ve Eklersitan işyerlerinde Ramazan ayı nedeni ile bir takım özel kampanyalar varmış. Fiyatları çok uygun.

Ben iftardan sonra eşimle el ele tutuşup Dondurmanya ve Ekleristan’ın o romantik havasında bu iki egzotik yiyeceğin tadına bakacağım.

KAYNAK: UŞAK HABER