Kararan Çaydanlık Nasıl Temizlenir?

Kararan Çaydanlık Nasıl Temizlenir?
GİRİŞ

Ülkemizde en çok tüketilen içeceklerin başında çay ilk sırada geliyor. Yaygın olarak demliklerde yapılan çaylar zaman içinde çok fazla ateşe maruz kaldığı için kararabiliyor.

Kireç birikmesi, kalitesizi malzeme nedeniyle ısıya ve aleve dayanıklı olmaması gibi etkenler çaydanlıkların kararmasına neden olabilir.

Düzenli olarak temizlenmeyen ve zaman içinde yüksek ısıya maruz kaldığı için kararan çaydanlıkları temizlemek için evde uygulayacağınız bazı basit yöntemler ile en iyi sonuçları almak mümkündür. Kısa süre içinde bu tür yöntemler ile çaydanlıkların çok daha parlak bir hale getirilmesi mümkündür.

kararan-caydanlik-nasil-beyazlatilir-1.jpg

Karbonat ve Tuz Yöntemi

Yanmış ve kararmış çaydanlıkları temizlemek ve parlatmak için en etkili yöntemlerden biri karbonat ve tuzdur. Öncelikle yarım litre su doldurulur. Ardından suya 1 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı da karbonat eklenir. Ardından yarım bardak sirke eklenerek karşım çaydanlıkta kaynatılır.

Kaynama işlemi sona erdikten sonra su dökülür ve ılıması beklenir. Bu işlem sonrasında çaydanlığın içini sünger yardımı ile ovarak ve bol su ile durulayarak temizlendiğini görebilirsiniz.

Tuz ve Sirke ile Temizleme

Tuz ve sirke karşımı da kararan çaydanlığı temizleme işleminde en etkili yöntemler arasında yer alıyor. Çaydanlığın dışını temizlemek için 1 çay kaşığı tuz ve 1 bardak sirke iyice karıştırılır. Ardından tuz tamamen eridiğinde çaydanlığın dışı bu karışım ile detaylıca silinir. Silme işlemi sona erdikten sonra kararmanın büyük ölçüde azaldığı görülecektir.

kararan-caydanlik-nasil-beyazlatilir-3.jpg

Limon Tuzu Yöntemi

Çaydanlık temizliğinde limon tuzu yöntemi en bilinen ve kullanılan pratik yöntemler arasında yer almaktadır. Çaydanlığın içini temizlemek için tepeleme bir yemek kaşığı limon tuzu koyulur ve çaydanlık üst limitine kadar doldurulur. Karışım 10 dakika kadar kaynamaya bırakılır. Kireç kendini bıraktığında dökülür ve çaydanlık temizlenir.

Sirke ve Su Yöntemi

Çaydanlığın yarısına kadar su doldurduktan sonra kaynamaya bırakılır. Kaynayan suya daha sonra sirke eklenir ve 10 dakika kadar daha kaynatılır. Sirke güçlü yapısı sayesinde en inatçı kireç tortularını bile sökecektir. Sirke ve tuz karışımı hazırlayarak çaydanlığın dışını da parlatabilirsiniz.

KAYNAK: UŞAK HABER