Kimse dikkat etmiyor: Domates ve salatalıkta kimyasal gizli

Kimse dikkat etmiyor: Domates ve salatalıkta kimyasal gizli
GİRİŞ

Sofraların vazgeçilmezleri arasında yer alan salatalık ve domates için kritik uyarı geldi. Uzmanlar, domates ve salatalıkta saklı olan gizli tehlikeye dikkat çekti. İşte detaylar…

Günümüzde gelişen seracılık teknikleri ve diğer yöntemler sayesinde her mevsimde hemen hemen tüm meyve ve sebze ürünlerine erişim sağlamak mümkünken uzmanlardan konu ile ilgili önemli uyarılar geldi. Sağlıklı bir yaşam sürebilmek için mevsim ürünlerinin tüketilmesi gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, bu kez de sofraların vazgeçilmezlerinden olan salatalık ve domates ile ilgili önemli bilgilendirmelerde bulundu.

Havaların ısınması ile birlikte mevsim sebze ve meyveleri tezgahlarda yerlerini almaya başladı. Domates ve salatalık türleri de manav reyonlarında boy göstermeye başlarken uzmanlardan kritik uyarılar geldi. Kimyevi işlemlere maruz bırakılmış olan ürünlere dikkat çeken uzmanlar, ilaçlı domates ve salatalık ayrımının nasıl yapılabileceğini açıkladı.

İLAÇLI DOMATES VE SALATALIK NASIL AYIRT EDİLİR?

Yaz ürünlerinden olan domates ve salatalık için önemli uyarılarda bulunan uzmanlar, kış aylarında da satılan bu ürünlere karşı açıklama yaptı. Kimyasal işlemlere maruz bırakılan ve dolayısı ile de insan sağlığını olumsuz yönde etkileyen bu tip ürünlerinde doğal olanlarından ayırt edilebileceklerini ifade eden uzmanlar, ayrıntıları paylaştı.

Uzmanlara göre domatesin kabuğu yapay bir görünümde ise ve kabukta beyaz çizgiler var ise o domateste nitrit asit vardır. Salatalıkta ise çekirdeği bulunmayan ve yumuşak yapıda olan tüm ürünler, sağlık açısından ciddi riskler oluşturabilmektedir.

CANAN KARATAY DA UYARMIŞTI!

Açıklamaları ile dikkat çeken Prof. Dr. Canan Karatay da salatalık ve domates ile ilgili önemli uyarılarda bulunmuştu. İlaçlı tarım zehirleri ile büyütülen ürünlerin tüm hastalıkların başlıca sebeplerinden olduğuna dikkat çeken Karatay, kanser rahatsızlığının da bu kategoride değerlendirilebileceğini belirtmişti. Domates için doğru ayın eylül ayı olduğunu ifade eden Karatay, açıklamasına şu sözler ile devam etmişti: “Yapay olarak her mevsim piyasaya sürülen sebzeler tehlikeli. Ben, ‘mevsiminde yiyeceksiniz’ diyorum. Bir bahçeniz var ise domateslerin kızarmadığını görürsünüz. Siz ona dikkat edin. Benim gibi yapacaksınız. Eylül ayında doğal bir domates bulup, kış için kendi domatesinizi hazırlayacaksınız.”

KAYNAK: UŞAK HABER