Kimyasal Peeling Nedir, Zararları Nelerdir?

Kimyasal Peeling Nedir, Zararları Nelerdir?
GİRİŞ

Kimyasal peeling uygulamasında yüksek miktarda, asitler ve içerikler kullanılır. Bu nedenle kesinlikle kimyasal peelingi uyulamasını, profesyonel kliniklere ve dermatologlara gidip yaptırılmalı.

Kimyasal peeling zararları arasında kalıcı yanık izleri, peeling izleri ve alerjik reaksiyonlar öne çıkıyor.

Hassas bir ciltte, kimyasal peeling kalıcı bir hasara yol açabilir. Özellikle bahar, yaz ve sıcak sonbahar günlerinde kimyasal peeling uygulamasından uzak durmalısın. Bu yüzden, glikolik asit içeren bir cilt bakımı ürünü kullandığında yüksek korumalı bir güneş kremi kullanılmalıdır.

Uygun bakım yapılmazsa bakteri enfeksiyonu meydana gelebilir; mevcut bir uçuk durumunda, herhangi bir önleyici tedavi yapılmadığında, uçuk yayılabilir.

Soyma işlemi düzgün yapılmazsa veya kabuklar çizilirse beyaz, kahverengi, çukur veya kabarık izler bırakabilir.

Kimyasal Peeling Nasıl Uygulanır?

Kimyasal peeling uygulaması, profesyonel cilt terapistleri, güzellik uzmanları veya yüksek konsantrasyonlu peeling kullanan doktorlar tarafından uygulanır.

Kimyasal peelingler ayakta tedavi olarak yapılabilir, fakat oluşacak olan soyulmanın gücüne bağlı olarak ciltte görünür pullar, soyulma veya aksama sürelerine neden olma eğiliminde olacaktır. Problem konusunu en aza indirmek ve en iyi sonuçları sağlamak için, genellikle altı ila 12 haftalık bir süre boyunca bir dizi soyma gerçekleşir ve ardından yılda iki kez bakım yapılır.

Kimyasal peeling genellikle yüzeysel tipte 1-5 gün süren kızarıklık ve hafif soyulmalar görülür. Derin peeling uygulamasında ise ödem ve deride gerginlik oluşmasının yanı sıra kahverengi bir tabaka oluşur ve bu tabaka 7-10 günde içinde soyulup kaybolur. Kimyasal Peeling tedavisi etkisini çoğunlukla tedaviden 24-48 saat sonrasında gösterir. İlk etapta cilt soyulmaya başlar ve 7 ila 10 gün içerisinde yenilenme sürecinin başlaması beklenir.

Kimyasal Peeling Faydaları Nelerdir?

Kimyasal peeling uygulaması faydaları, özellikle lekeli ve sorunlu ciltler için büyük ölçüde fayda sağlayan bir cilt tedavisidir. Cildi canlandırmak, yaşlılık etkilerini azaltmak, lekeleri tedavi etmek, gençleştirmek ve cildin daha da sağlıklı bir görünüme kavuşmasını sağlamak için uzmanlar aracılığı ile kimyasal peeling uygulanır.

Kimyasal Peeling Kimler Yaptıramaz?

Kimyasal peeling yaptıramayanlar için tedavisi içeriği ve işlem sonrası bakımından riskli bir uygulamadır. Kimyasal peeling uygulanamayan kişiler ise:

  • Açık yarası olanlar,
  • Herpes (uçuk) enfeksiyonu olanlar,
  • Siğili olanlar,
  • Ekzema, rozacea, deri kanseri olanlar,
  • Retinoik asit ilaçlarının kullanananlar (işlemden en az 6 ay önce bitmiş olmalı)
  • Kontrolsüz diabet (şeker) hastalığı olan kişiler
  • Vasküler lezyonları (hemanjiom, telenjiektazi, kuperöz) olanlar
  • Güneş karşı alerjik reaksiyon gösteren kişiler
  • İşlemden önce kimyasal soyulma tekniği denenmiş ve kötü sonuç almış kişilere
  • Hamilelere ve emziren anneler asla uygulanamaz.

KAYNAK: UŞAK HABER