Kremon Agora Antik Şehri Nerede, Nasıl Gidilir?

Kremon Agora Antik Şehri Nerede, Nasıl Gidilir?
GİRİŞ

Kremon Agora Antik Şehri'nin yeri Türkiye'nin illerinden biri olan İzmir'dedir. Kremon Agora Antik Şehri geçmişi binlerce yıl öncesine dayanmaktadır. Agora kelimesi Grekçe'den gelmektedir.

Çarşı ve kent meydanı gibi anlamlara gelmektedir. Antik dönemde Agoralılar din, siyaset ve ticaret alanında ilerlemiştir. Bunu kanıtlayan pek çok yapı Agora Antik Kent içerisinde yer almaktadır. Şehir içerisinde mozaiklerden inşa edilmiş pek çok tanrıça resmi mevcuttur. İzmir'de bulunan antik kentlerin pek çoğu kayaların oyulması sonucu oluşturulmuştur. Frig, Roma, Bizans ve Lidya gibi medeniyetler bu şehirdeki antik kentlerin tasarımını ortaya çıkarmıştır. Kültür ve doğa gezisi kapsamında değerlendirildiğinde İzmir son derece iyi bir geçmişe sahiptir.

Kremon Agora Antik Şehri Tarihi

Kremon Agora Antik Şehri'nin geçmişi MÖ dördüncü yüzyıla dayanmaktadır. İzmir'de Smyrna isimli Antik kentin taşınarak inşa edildiği Pagos kuzeyinde yer almaktadır. Şehrin etrafında pek çok kamu binası mevcuttur. Devlet işlerinin görüldüğü Kremon Agora Antik Şehri Hellenistik bir döneme aittir. İzmir'de yer alan pek çok eser MS 178'de Marcus Aurelius adlı İmparator tarafından tekrar inşa ettirilmiştir.

Antik Kent, dikdörtgen bir yapıda tasarlanmıştır. Kentin ortasında geniş bir avlu mevcuttur. Şehir etrafında sütunlu köşeler bulunmaktadır. Kazı sırasında hem güney hem de kuzeyde stoalar keşfedilmiştir. Stoalar, bodrum katında ya da bazilika tarzda olabilmektedir.

Kremon Agora Antik Şehri Ulaşım

Kremon Agora Antik Şehri'ne ulaşım İzmir merkezden yapılabilmektedir. Kremon Agora Antik Şehri için en kolay ulaşım aracı metrodur. Şehirdeki herhangi bir metro istasyonundan binerek Çankaya metro istasyonunda inen kişiler şehre yürüyerek ulaşım sağlayabilmektedir. Çankaya metro istasyonundan Agora Antik Kent'ine 5 dakika ile 10 dakika arasında yürüme mesafesi ile ulaşılabilmektedir.

KAYNAK: UŞAK HABER