Kumaştan Küf Lekeleri Nasıl Çıkar?

Kumaştan Küf Lekeleri Nasıl Çıkar?
GİRİŞ

Kumaşlarda küf lekeleri insanı rahatsız eder, kötü görüntü verir. Bu durumda ise yapılması gerekenler çok basittir:

Evde karbonat ve su ile karıştırarak sıvı bir hamur elde edilir. Daha sonra bu hazırlanmış olunan hamuru küflenmiş olan kumaş yüzeyine nazik hareketlerle iyice yedirip fırçalayarak işlemin uygulanması gereklidir. Hemen sonra karbonat ile fırçalanan lekeyi makinede yıkanabilen türden bir kumaş ise leke çıkarıcı deterjanlar ile makinede uygun bir programda yıkanmalıdır. Kumaş üzerindeki lekelerin bu yöntem ile rahatlıkla çıktığı görülür.

Kumaştaki küf lekelerinin başlıca en problemlisi olan perdelerin küflenmesi durumudur. Banyolar ise evlerin genellikle nemi yüksek olan bölgesi olmasından dolayı banyo perdeleri sıklıkla küflenmeye maruz kalır. Küflenen perde yıkanmaya uygun bir kumaş ise; eğer küfü erkenden fark edildi ise hemen küflü bölgeyi tuz ile ovalayıp perdeleri makineye atıp sıvı deterjan ile rahatlıkla yıkayıp lekeleri gidermek mümkün. Ancak oluşan küfün üzerinden bir miktar zaman geçmiş ise ilk aşamada uygulanması gereken bire beş ölçüde oksijenli su karışımı ile perdelerin yıkanması tavsiye edilir.

Küf lekesi ve diğer lekelerden daimi olarak kurtulmak için her çamaşır yıkamada sıvı deterjan ekleyerek faydasını gözlemlemek mümkün.

Kumaştan Üzerindeki Küf Kokusu Nasıl Çıkar?

Kumaş üzerindeki küf kaynaklı kokuların giderilmesi için doğal yöntemler kullanılabilir.

Tuz & Limon Suyu

Limon suyu ve tuz ile küf lekesini çıkarma yönteminde, koyu renkli ve açık renkli giysilerde oluşan küf lekeleri için etkili bir yöntemdir:

  • Renkli elbiselerde oluşan küf lekesinin üzerine bir miktar limon suyu dökülür,
  • Kumaş üzerine limon suyu döktükten sonra sofra tuzu ile küf bölgesinin üzerini güzelce kapatın.
  • O esnada tuz kumaşta oluşan lekeleri çözmeye başlayacaktır,

Daha sonrasında toz çamaşır deterjanı ile ılık suya dökülerek bir bez yardımıyla lekeli bölgeyi nazikçe temizleme işlemi yapılır, hemen sonrasında ise bu sorundan kurtulmuş olduğu görülebilir.

Kumaşta Küf Neden Olur?

Kumaşta küf bakterileri, birleşimi ve nemli ortamda oluşur. Nemli bir ortamın ısı ile birleşmesi sonucunda oksijenin az olmasından dolayı yerlerde oluşan mikro bakterilerdir. Kimyasal bakteri veya bir tür mantar olarak da tanımlanmak mümkündür. Küf lekeleri diğer bir anlatımla pas olarak da tanımlanmaktadır.

Küf Nasıl Önlenir?

Küfü önleme yöntemleri oldukça kolay ve uygulaması zor olmayan işlemler mevcuttur. Öncelikle küf, su buharının neme dönüşmesiyle ortaya çıkan rutubet kaynaklı oluşan bir durumdur. Özellikle zemin ve bodrum katlarında meydana gelen rutubet, hem eve, hem insan sağlığına, hem de mobilyalara zarar verir. Rutubet olan evlerin duvarlarında zamanla ıslaklık, dökülmeler, kabarmalar ve küf lekeleri meydana gelir. İnsan sağlığı açısından da çok tehlikeli olan rutubet, bazı doğal yöntemlerle giderilebilir. Ayrıca bazı noktalara dikkat ederek de rutubetin azalmasını sağlayabilirsiniz.

Evde rutubet oluşmasını önlemek için özellikle şunlara dikkat edilmeli;

  • Ev içinde çamaşır kurutulmamalı
  • Ev sık sık havalandırılmalı. Kış aylarında özellikle evi havalandırmak için pencerelere havalandırma ızgarası takabilirsiniz.
  • Evin içine veya dışına yalıtım yapılmalı,
  • Pvc pencereleri tercih edilmemeli,
  • Duvarları boyarken anti küf boya kullanılmalı,
  • Pencere kenarındaki boşluklar varsa silikon ve köpükle kapatılmalı,
  • Tıkalı yağmur olukları ver ise açılmalı, sızdıran çatılar tamir edilmelidir,
  • Kalorifer peteklerinin üzerini mobilya veya perdeler ile kapatılmamalı,
  • Odanın içi çok eşya ile doluysa, odanın içi biraz boşaltılmalıdır.

KAYNAK: UŞAK HABER