Lezzetli Patates Kızartması Nasıl Yapılır? Püf Noktası

Lezzetli Patates Kızartması Nasıl Yapılır? Püf Noktası
GİRİŞ

Lezzetli ve çıtır çıtır patates kızartması yapmak için bazı ufak dokunuşlara başvurmanız gerekecektir.

Bunun için ilk sırada dikkat edilmesi gereken unsur kızartmalık doğru patateslerin tercih edilmesi olacaktır. Her patates kızartma için uygun olmayabilir. Bu nedenle kızartmalık patatesler satın alınmalıdır.

Doğru patatesler seçildikten sonra yıkama, doğrama ve kızartmaya uygun hale getirme adımlarının her birinde ufak detaylara dikkat edilmelidir. Küçük dokunuşlarla bile çok daha lezzetli ve istediğiniz çıtırlıkta patates kızartması hazırlayabilirsiniz.

patates-kizartmasi-1.jpg

Kızartmalık Patates Seçilmelidir

Lezzetli bir patates kızartması hazırlamanın en önemli püf noktası patates seçimidir. Sarı patates, Afyon russet gibi patates cinsleri kızartma için en uygun patates çeşitleri arasında yer almaktadır. Kızartmak için patates seçiminde ayrıca patatesin yeşil olmamasına, yumuşamamış olmasına ve sert olmasına özen gösterilmelidir.

patates-kizartmasi-2.jpg

Patatesler Eşit Şekilde Kesilmelidir

Kızartmak için patatesleri soyduktan sonra en önemli aşama doğru şekilde patatesleri doğranmasıdır. Patatesler eşit şekilde kesilmelidir. Uzunluları aynı olmasa bile patateslerin çaplarının birbiri ile orantılı yapmak önemlidir. Eşit şekilde doğranan patatesler aynı sürede kızaracağı için bazıları yanarken bazı patates dilimlerinin çiğ kalmasının önüne geçebilirsiniz. Patatesleri düzgün şekilde doğramak için çeşitli mutfak aletleri de kullanılabilir.

patates-kizartmasi-3.jpg

Patateslerin Sertleşmesi Sağlanmalıdır

Patateslerin çıtır çıtır olmasını sağlamak için önemli bir diğer konu ise patateslerin sertleşmesini sağlamak olacaktır. Pişirmeden önce 1 – 2 damla sirke damlatarak buz gibi soğuk suyun içine patatesleri atarak sertleşmelerini sağlayabilirsiniz. Soğuk suda bir süre bekleyen patatesler çok daha iyi kızaracaktır.

Patatesleri iyi kızarması için bir diğer sertleştirme yöntemi ise soda ve tuzu karıştırarak patatesleri bu karışımda bekletmek olacaktır. 30 dakika kadar beklettikten sonra kızartmaya başlanmalıdır.

patates-kizartmasi-4.jpg

Un ve Yağ Seçimine Dikkat Edilmelidir

Kızarmış patateslerin daha çıtır olması için un serpilebilir. Derin bir tavanın içine atılan patateslere bir miktar un serptikten sonra un ve kızarmış yağ sayesinde patatesler çok daha çıtır bir hale gelecektir. Genelde patates kızartırken ayçiçek yağı tercih edilse de fındık yağı patateslerin kızartılmasında çok daha iyi bir yağ seçimi olacaktır.

KAYNAK: UŞAK HABER