Menekşelerin Çiçek Açması İçin Ne Yapmalıyım?

Menekşelerin Çiçek Açması İçin Ne Yapmalıyım?
GİRİŞ

En çok yetiştirilen süs bitkileri arasında yer alan menekşeler hercai olarak da bilinir. Menekşe, kokusu ve görünüşü ile en sevilen bitkilerden biridir.

Dünyanın çoğu yerinde yetiştirilen menekşenin ideal olarak türediği bölgeler Kuzey Yarımkürededir. Yaz aylarında güzel mor renkli çiçekler açan menekşe balkonların ve bahçelerin güzellik kaynağıdır. Menekşenin çiçek açmasına yardımcı olmak için bazı bakım tüyoları vardır.

Menekşeler Ne Zaman Çiçek Açar?

Güneş ışığını seven menekşe bitkisi özellikle bahar aylarında çiçek açar. Menekşenin çiçek açtığı dönem ilkbahar mevsimidir. Bahar aylarında çiçeklenmeye başlayan menekşeler yaz aylarına kadar çiçeklerini yenileyebilir. Bazı menekşe türlerinin kış aylarında bile çiçek açtığı bilinir. Mor renkli çiçekleriyle harika görünen bu süs bitkisinin bakımı önemlidir. Güneşli ortamları seven menekşeler ideal yerdeyse kendiliğinden çiçek açacaktır.

Menekşelerin Çiçek Açması İçin Yapılması Gerekenler

Menekşelerin çiçek açması ilk bahar aylarında başlayıp ağustos ayına kadar sürebilir. Uzun süreli çiçek açan bir süs bitkisi olduğu için çok sevilir. Günler uzadığı dönemde açtığı çiçek sayısı artan menekşelerin çiçek açmasına yardımcı olunabilir. Özenli bir şekilde yapılan şu işlemlerle menekşelerin çiçek açması sağlanabilir:

  • Menekşeyi doğru ortamda yetiştirmeye özen gösterin.
  • Menekşeyi doğrudan güneş ışığına maruz bırakmayın.
  • Nemli ortamları seven menekşe bitkisinin düzenli olarak sulanmasına önem verin.
  • Sulama sıklığını ayarlarken toprağın kurumasına izin vermeyecek şekilde sulama yapın.
  • Menekşenin ekildiği kabın altında drenajlı veya benzer bir ek parça bulunan saksıları seçin.

Çiçek yetiştiricilerinin gözdesi olan menekşede fide dikme mevsimi olarak bilinen ilk bahar mevsimi önemlidir. Takvimler ilk bahar aylarını gösterdiğinde evinizdeki menekşenin çiçek açması için bakımına özen göstermeniz gerekir.

Solan Menekşeyi Canlandırmak Mümkün Mü?

Bakımı son derece kolay olan menekşe bitkisinin yanlış sulama koşullarından kaçınılması gerekir. Menekşe bakımında öncelikle direkt güneş alan yerler seçilmemelidir. Çünkü güneşe aşırı derecede maruz kalan bitkiler zamanla solabilir. Menekşenin solmasına engel olmak için toprağını sürekli olarak nemli tutmaya özen gösterilmelidir. Menekşenin toprağını kurutmamak için suyu bir kaba koyduktan sonra oda sıcaklığında bekletip ılık bir şekilde sulamak önemlidir.