Pamuklu Kumaşın Çekmesi İçin Ne Yapılmalı?

Pamuklu Kumaşın Çekmesi İçin Ne Yapılmalı?
GİRİŞ

Pamuklu kumaşın çekmesini sağlayabilmek için yapılan en klasik yöntem sıcak su tekniğidir.

Bir tencere su ile doldurulur. Su kaynatılmaya başlanır. Isındığı fark edildiğinde hem tişörtler hem de gömlekler sıcak suyun içerisine bir sopa yardımı ile bastırılır. 30 dakika boyunca bu alanda kaynatmaya devam edilir. Son olarak ocağın altı tamamen kapatılır. İçerisindeki tişörtler bir aracı yardımıyla lavaboya alınır. tişört ya da gömlek soğuduktan sonra fazla kalan suyu sıkılır. Kurutmaya bırakılır. Bu durum gömleklerin ya da tişörtlerin ısıdan kaynaklı olarak küçülmesini sağlayacaktır.

Pamuklu Kıyafet Nasıl Büzüşür?

Pamuklu kumaş içeren kıyafetlerde kullanılan lifler kumaşın zamanla çekmesine neden olur. İstenen ısı ayarında bulundurulmayan türlü pamuk kumaş esnek bir yapıya sahip olarak genleşir ya da fazla sıcaktan dolayı büzüşerek küçülür. Pamuklu kumaşın çekmesindeki sebep kullanılan boyadır. Islak ve pamuklu kumaşın kütlesi daha da artar. Pamuklu kumaş güneş ışınları ya da küflenmeden dolayı kısa sürede eski formunu kaybederek bozulabilir.

Çamaşır Makinesinde Kumaşı Çektirmek için Ne Yapmalıdır?

Çamaşır makinesinde pamuklu kumaşı çektirebilmek için uygun ısı ayarını tutturmak gerekir. Küçültülmek istenen kıyafet önce sıcak suda bekletilerek çektirilir. Ardından insan elinin değemeyeceği ısıya maruz bırakılması gerekecektir. Bu aşamada çamaşır makinesinin en yüksek sıcak aralığı ayarlanır. Kısa sürede makine içindeki ısı ile küçülür. Son olarak makineden çıkarılan ürün kurutulur.

Kıyafet Kaç Derece Çeker?

Kıyafetin küçültülmesi için ısı ayarının artırılması gerekir. Belirli bir ısı derecesi çamaşır makinesinden ayarlanabilir. Bunu yapmayanlar elde dikkatlice ısı uygulayarak kıyafeti daraltabilir. Kıyafetler için renkli ve beyazlı olarak iki farklı derece ayarı bulunur. Renkli kıyafeti çamaşır makinesinde yıkatacak olanlar için ideal ısı 40 derecedir. Beyazlar için bu derece 60’tır. Bu süreler aşıldığında kıyafette daralmalar yaşanabilir.

Kazak Nasıl Küçültülür?

Sık kullanımdan ve yıkanmadan kaynaklı kazaklarda bollaşma problemi oluşabilir. Kazağı küçültebilmek için büyükçe bir leğen ve sirkeye ihtiyaç vardır. Leğenin içine bir miktar su ve sirke konur. Kazaklar içinde bir süre bekletildikten sonra küçültme işlemi uygulanır. Kazakların uç kısımlarında yaşanan bollaşma daha sonra tığ ile örülerek daraltılabilir.

Pamuklu Viskon Kumaş Çekmesi Nasıl Olur?

Viskon kumaş yapı olarak pamuklu kumaşlara çok benzer. Bu nedenle azda olsa çekme payı bulunur. Pamuklu Viskon kumaşın çekmesi için çekme payı düşünülmelidir. Yıkama yapılırken yüksek sıcaklıklardan kaçınmalıdır.

KAYNAK: UŞAK HABER