Parapet Nedir? Parapet Ne İşe Yarar?

Parapet Nedir? Parapet Ne İşe Yarar?
GİRİŞ

Yapılarda sık sık kullanılan parapet inşaat sektöründe karşımıza çıkmaktadır. Halk arasında “korkuluk” adıyla bilinen yapı duvarına inşaatçılar parapet demektedir.

İngilizcede de parapet şeklinde kullanılan bu kelimenin kökeni İtalyancaya dayanır. Nitekim İtalyancada göğüs spieri veya taraça korkuluğu anlamına gelen “It parapetto” kelimesinden adını almıştır. İnşaatçıların sık sık kullandığı parapet kelimesi yapı sektöründe korkuluk anlamına gelir.

Parapet Ne İşe Yarar?

Binaların çatı, balkon ve teras gibi ölümlerinde koruyucu alçak duvara parapet adı verilir. Balkonlarda sık görülen parapet duvarı, ayrıca daha büyük mimari projelerde de kendine yer bulur. Örneğin otoyol köprüsü ve benzeri yapılarda yol kenarında korkuluk duvarı olan kısma parapet denir.

Yapılarda kullanılan parapet duvarının temel amacı güvenlik sağlamaktır. Güvenlik odaklı bir yapı olmasına rağmen parapet mimaride tasarım ve estetik ihtiyaçlarını da karşılar. Çatıdaki eğimler ve yağmur derelerinin görüntüsünü örtmek gibi estetik kaygılarda parapet duvarı kullanılabilir. Yalıtım malzemelerinin detay görüntülerini gizlerken de parapet çekilir.

Parapet Boyutları Nasıl Olmalı?

30113 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmenliği” mevzuatına göre parapet duvarı belirli standartlarda olmalıdır. parapet duvar ölçüleri kullanım alanına göre değişiklik gösterebilir:

  • Teras çatılarda parapet duvarı yükseliği 1.10 metre olmak zorundadır.
  • Teras çatılarda bahçe düzenlemesi yapmak için 0.50 metre toprak dolgu parapet yüksekliğine dahil edilemez.
  • Bina son kat açık teraslarda parapetlerin 1.10 metresi bina yüksekliğinden sayılmaz.

Parapet Nasıl Yapılır?

Yapı sektöründe kullanılan farklı örnekleri olduğu için parapet imalatında çeşitli malzemeler kullanılabilir. Genellikle beton ve tuğladan yapılan parapet duvarı aynı zamanda betopan, alüminyum, kompozit ve aquqpaneller gibi farklı malzemelerden hazırlanabilir. İnşaatta parapet tasarımına göre farklı malzeme seçilebilir.

Parapet İmalatında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Parapet yapılışında su yalıtımının iyi olması gerekir. Aşırı yağış alan bölgelerde su biriken çatı ve teras gibi yerlerde parapet duvarı zamanla zarar görebilir. Binanın rutubetlenmesine ve sızıntıya sebep olan bu durumlarla karşılaşmamak için su yalıtımına özen gösterilmelidir. Yalıtım yapıldığında mutlaka parapet duvarı da dahil edilmeli ve çatıda gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.

KAYNAK: UŞAK HABER