Pepuza Antik Kenti Nerede, Nasıl Gidilir?

Pepuza Antik Kenti Nerede, Nasıl Gidilir?
GİRİŞ

Pepuza Antik Kenti'nin olduğu yer bazı kaynaklara göre Büyük Menderes Nehri'nin sağ tarafında kalmaktadır.

Pepuza Antik Kenti motanism merkezi olarak da bilinmektedir. Ramsay ve Radet altıncı yüzyılda Pepuza Antik Kenti'nin Lustinianupolis adını aldığını ileri sürmüştür. Antik kentin yeri net olarak bilinmese de Uşak sınırları içerisinde yer alan Karayakuplu köyü yakınlarında bulunduğu düşünülmektedir. Karayakuplu olarak da adlandırılan bu antik kent on dokuzuncu yüzyıla kadar izi aranan bir tarihi eserdir. 2000 yılının temmuz ayında bir Türk köyünde yapılan araştırma ile antik kentin Uşak sınırları içerisinde olduğu saptanmıştır.

Pepuza Antik Kenti Özellikleri

Pepuza Antik Kenti'ne ait özellikler büyük ölçüde Roma İmparatorluğu'na dayanmaktadır. Pepuza Antik Kenti çömlek kırıkları, eski paralar ve mimari parçalar ile doludur. Bir köprü ve iki mermer ocağı şehrin eskiden fazla nüfusa sahip olduğunu kanıtlamaktadır. Antik Kent'te yer alan merkez kasaba antik kentteki gibi Montainizm ile beslenmektedir. Kentte imparatorluk el yazması olan stel yer almaktadır. Stel, şehre gelecek olan düşmanları caydırmak için üçüncü yüzyılda inşa edilen bir düzenektir.

Pepuza Antik Kenti Ulaşım

Pepuza Antik Kenti'ne ulaşım levhalar üzerinden yapılamamaktadır. Yol üzerinde bulunan antik kent levhaları Pepuza ile alakasız bir tarafa yönlendirmektedir. Uşakta yer alan Pepuza Antik Kenti'ne ulaşmak için kullanılabilecek en iyi ulaşım Avgan Piknik Deresi güzergâhıdır. Dereye inip orada bulunan toprak yolun takip edilmesi sonucu sağ tarafta bir köprü görünecektir. Köprü dönülmeli ve birkaç metre sonra sol yapılmalıdır. Bu sayede Pepuza Antik Kenti ulaşımı tamamlanabilir. Antik Kent’e ulaşım için spor bir araba ile gidilmemesi önerilmektedir. Bunun nedeni kente giden yolların çok fazla bozuk olmasıdır.

KAYNAK: UŞAK HABER