Sahte kolonya tuzağına düşmeyin, bayramınız zehir olmasın

Sahte kolonya tuzağına düşmeyin, bayramınız zehir olmasın
GİRİŞ

Ramazan Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte, bayram alışverişlerinde kolonya satışlarının artması bekleniyor. Ancak vatandaşların, kolonya seçiminde dikkatli olmaları gerekiyor.

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından belirlenen standartlara uygun olmayan kolonyalar, sağlık açısından risk taşıyabilir. Kolonya alırken bunlara dikkat edin…

KALİTELİ KOLONYA NASIL OLUR?

TSE’nin belirlediği standartlara göre, kaliteli bir kolonyanın berrak bir görünüme sahip olması ve içinde herhangi bir tortu, bulanıklık veya yabancı cisim bulundurmaması gerekiyor. Özellikle limon kolonyası seçerken, renklendirici boya maddesi içermemesine özen gösterilmelidir.

Güneş ışığında solabilecek hafif bir renk normal kabul edilirken, koku verici esanslarla kullanılan boya maddesi arasında uyum olması ve terpenik bileşenlerden arındırılmış esansların tercih edilmesi önem taşıyor.

Alkol derecesi de kolonya seçiminde önemli bir faktör. TSE verilerine göre, limon kolonyası en az yüzde 70, diğer kolonyalar ise minimum yüzde 60 alkol oranına sahip olmalıdır. Bu oranlar, kolonyanın mikroplara karşı etkinliğini ve kalitesini gösteriyor.

AMBALAJ VE ETİKET BİLGİLERİ

Kolonyaların cam veya renksiz plastik şişelerde sunulması ve sıkıca kapatılması gerekiyor. Şişe ağzında plastik bir tıpa olabilir veya plastik bidonlar, açılmışlık durumunu gösterecek şekilde tasarlanmalıdır. İkinci ambalaj olarak kullanılan karton kutular, jelatin yaprak ile sarılabilir.

Ürün etiketinde ise firmanın ticari unvanı veya kısa adı, adresi veya tescilli markası, TS 5178 standardının işareti ve numarası, alkol derecesi, seri numarası veya kontrol numarası, asgari net miktar ve cinsi gibi bilgiler yer almalı. Bu bilgiler, tüketicilerin güvenli ve standartlara uygun bir ürün satın aldıklarından emin olmalarını sağlıyor.

Bayram alışverişlerinde kolonya seçimi yaparken bu hususlara dikkat edilmesi, hem sağlığınızı korumanıza hem de kaliteli bir ürün elde etmenize yardımcı olacaktır.

KAYNAK: UŞAK HABER