Sebaste Antik Kenti Nerede, Nasıl Gidilir?

Sebaste Antik Kenti Nerede, Nasıl Gidilir?
GİRİŞ

Sebaste Antik Kenti'ne ulaşım Erdemli üzerinden sağlanabilmektedir. Sebaste Antik Kenti Mersin ilinin Ayaş Belediyesi sınırları içerisinde kalmaktadır.

Erdemli ve Sebaste Antik Kenti arası uzaklık 18 km iken Mersin merkez ve Sebaste Antik Kenti arası uzaklık 55 kilometredir. Sebaste Antik Kenti'ne ulaşmak için genel olarak Silifke minibüsleri kullanılmaktadır. Sebaste Antik Kenti Antalya ve Mersin arasındaki karayolun tam üstünde kalmaktadır. Antik kentin tiyatro kısmı yolun kuzey kesiminde kalır iken diğer kısmı da yolun güneyinde kalmaktadır. Antik Kent'e girişler ücretsiz yapılmaktadır.

Sebaste Antik Kenti Özellikleri

Sebaste Antik Kenti'nin yapısı mermer sütunlar kullanılarak inşa edilmiştir. Sebaste Antik Kenti kuzey ve güney olarak ayrı incelenmektedir. Kuzeyde kalan kısım 2300 kişi kapasiteye sahiptir ve 23 basamaklı tiyatrosu ile öne çıkmaktadır. Eserin yapılması için Romalıların çayından kız kalesine su taşınmıştır. Roma döneminde inşa edilen yapı toplanma alanı olarak kullanılmıştır. Eserin Bizans döneminde inşa edilen bazilika kısmı ise iyi bir şekilde korunmaktadır.

Antik kentte ikinci yüzyıldan kalma bir kalorifer sistemi oluşturulmuştur. Ayrıca yıkanmaya gelenlerin sağlık dilekçelerini içeren bir kâğıt da antik kent içerisinde yer almaktadır. Kazı çalışmalarında kent içerisinde Kız Kalesi'ne uzanan bir kral yolu tespit edilmiştir. Kent içerisinde yer alan hayvan mozaikleri ve saray kapısı görülmeye değer bir güzelliğe sahiptir.

Sebaste Antik Kenti Çevresinde Görülebilecek Yerler

Sebaste Antik Kenti'ne yakın yerler ve kent ile uzaklıkları aşağıda verilmiştir:

  • Sebaste Antik Kenti ile Olba Antik Kenti arası: 33 km
  • Kız Kalesi: 5 km
  • Astım Mağara: 8 km
  • Cennet Cehennem: 8 km
  • Adam Kovalar: 9 km
  • Kilise: 24 km
  • Uzuncaburç: 39 km uzaklıkta kalmaktadır.

KAYNAK: UŞAK HABER