Su faturasını düşürmek için evde yapılacak en etkili tasarruf yöntemleri

Su faturasını düşürmek için evde yapılacak en etkili tasarruf yöntemleri
GİRİŞ

Ev geçindirme maliyetleri her geçen gün artarken vatandaşlar, ev ekonomisine katkıda bulunmanın yollarını arıyor. Su faturasını düşürmek için yapılması gerekenler açıklandı…

Yurt genelinde pek çok şehirde su tüketimi zamlanırken vatandaşlar tasarruf yapmanın yollarını araştırmaya başladı. Ev ekonomisine katkıda bulunmak için su faturasını azaltmak gerekiyor. Uzmanlar, evde uygulanabilecek pratik yöntemlerle su faturasını düşürmenin mümkün olduğunu söylüyor.

Su israfını önlemenin yolu banyoda ve tuvalet kullanımından geçiyor. Ayrıca çamaşır ve bulaşık makinelerini kullanırken suyun tasarruflu şekilde harcanması önem taşıyor. Araştırmalara göre banyo ve tuvalette harcanan su miktarı faturanın yüzde 70’ini oluşturuyor.

SU TÜKETİMİNDE NASIL TASARRUF YAPILIR?

Muslukların ve rezervuarın su sızdırmadığından emin olun. Klasik musluklar yerine kolay açılıp kapanan düşük akımlı muslukları kullanarak yüzde 25 tasarruf sağlayabilirsiniz. Tuvalet rezervuarı hacmini azaltarak her kullanımda daha az su tüketmiş olursunuz.

Klasik rezervuarlar 16 litre su depolar ve 4 kişilik aileden her bir kişi günde 2 defa tuvalete girdiğinde ayda 3 bin 840 litre su tüketir. Rezervuardaki suyu idareli harcamak evde su faturasını düşürmenin en etkili yoludur.

Banyo yaparken küvet doldurmak yerine duş almak yüzde 25 tasarrufludur. Duşta yaklaşık 60 litre küvette ise 150 litre su tüketilir. Duşa girildiğinde suyun ısınması için beklenen zamanda suyu boşa akıtmayıp çeşmenin altına bir kova koymak gerekiyor.

SU FATURASINI AZALTMANIN YOLLARI

Diş fırçalarken suyu açık bıraktığınızda fırçaladığınızda günde 2 defadan yılda 10 bin 950 litre su boşa gidiyor. Bahçe ve balkon temizliğinde hortum kullanıyorsanız, hortumun ucuna debi adı verilen aparattan takın. Bu sayede yüzde 50 tasarruf sağlayabilirsiniz.

Bulaşık makinesine koymadan önce tabakları sudan geçirmek yılda 27 ton suyu israf eder. Bunun yerine yemek artıklarını sıyırıp tabakları yerleştirmek gerekiyor. Çamaşır makinesinde ise tam doldurarak yıkama yapılırsa her yıkamada 10 litre su tasarrufu sağlanır.

KAYNAK: UŞAK HABER