Takılar Nasıl Parlatılır? Püf Noktaları

Takılar Nasıl Parlatılır? Püf Noktaları
GİRİŞ

Geçmişten günümüze insanlar farklı değerli metaller ve doğal taşlar ile takılar kullanmıştır. Günümüzde ise imitasyon ürünler sık tercih edilmektedir.

Zaman içinde kullanımına ve çevresel faktörlere bağlı olarak kararan takıları parlatmak içinse bazı yöntemler uygulanabilir.

Takı parlatma işlemlerinde özellikle gümüş ürünlerde görülen kararmalar ilk sırada yer alıyor. Gümüşün yanı sıra takının sahip olduğu materyale göre uygun temizleme ürünleri kullanılmalıdır. Aksi takdirde yanlış ürünlerin temizlik işlemlerinde kullanılması halinde bazı sorunlar ortaya çıkabilir.

Gümüş Takıları Parlatma Yöntemleri Nelerdir?

Kararmış gümüş takıları parlatma işlemlerinde dikkatli olunması gerekiyor. Genelde kolye, bileklik, küpe ve yüzük olarak sık tercih edilen ürünler olan gümüş takılar zaman içinde kararabilmektedir. Kararan gümüş takıları parlatmak için kısaca şu yöntemler denenebilir:

  • Karbonat ve Sirke: Bir kaba 3 tatlı kaşığı beyaz sirke, 3 kaşık karbonat ilave edilerek karıştırılır. Ardından gümüş takının boyutuna göre su ilave edilir. Takılar bu karışımın içinde 20 – 30 dakika kadar bekletilir. Ardından mikrofiber bez ile takılar kurulanır.
  • Limon ve Tuz: Limon içerdiği asit sayesinde parlatma işlemlerinde sık tercih edilir. 3 yemek kaşığı limon suyunun içine bir tatlı kaşığı tuz eklenerek karıştırılır. Ardından karışımın içinde 20 – 30 dakika kadar bekletilerek parlatma işlemi tamamlanır.

İmitasyon Takıları Parlatma Yöntemleri Nelerdir?

İmitasyon takıları parlatma işlemlerinde çok daha temkinli olmak gerekiyor. Özellikle materyalin dokusunun bozulmaması için bu detaylara dikkat edilmesi gerekmektedir. En basit şekilde imitasyon takıları parlatmak için de yine limon ve karbonat karışımı tercih edilebilir. Limonlu karbonata batırarak takılar iyice ovulur. Ardından sıcak suda bekleterek imitasyon takıların parlatma işlemleri tamamlanabilir.

Doğal Taşlar Nasıl Temizlenir?

Günümüzde en çok tercih edilen takı çeşitleri arasında doğal taşlar ilk sıralarda yer almaktadır. Doğal taşların parlatma işlemlerinde ise taşın özelliklerine göre toprak altına gömmek faydalı olabilir. Toprağın altına gömdüğünüz doğal taşı 24 saat beklettikten sonra temizlendiğini görebilirsiniz. Bazı doğal taşlar ise su ile eski canlılığına ulaşacağı için akan su ile veya deniz suyu ile temizleme yöntemleri de tercih edilebilir.

KAYNAK: UŞAK HABER