Taze Balık Nasıl Anlaşılır? Püf Noktaları

Taze Balık Nasıl Anlaşılır? Püf Noktaları
GİRİŞ

Omega yağ asidi ve fosfor açısından son derece zengin besin kaynaklarından olan balık lezzetiyle de sofraların vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır. Ancak taze balık seçimi zaman zaman zorlayıcı olabilir.

Temizleme, pişirme ve lezzetinde ciddi farklılıklar olmaması için taze balık tercih etmek önemlidir. En iyi şekilde balıktan hem lezzet almak hem de zengin besin değerlerinden faydalanmak için taze balık seçilmesi önemlidir. Balık seçerken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar sayesinde taze balık seçebilir ve güvenle tüketebilirsiniz.

taze-balik-nasil-anlasilir-2.jpg

Gözleri Canlıdır

Balığın taze olup olmadığını gösteren en önemli işaret gözleridir. En yaygın ve bilinen yöntemlerden biri olarak taze balığın gözleri tazeliği hakkında doğru ipuçlarını vermektedir. Taze balıkların gözleri canlı ve oldukça parlaktır. Taze olmayan balıklarda ise tam aksine daha solgun bir bakış ve göz çevresinde kanlanma olduğu görülür.

Gözleri kanlı olan balıkları seçmemeye özen gösterilmelidir. Zaman zaman tezgahlarda yapılan ışık oyunları ile balıkların gözleri çok daha parlak ve canlı görünse de biraz incelendiğinde gözlerine bakarak balığın taze olup olmadığını anlamanız mümkündür.

Kokusuna Dikkat Edilir

Taze balığın ayırt edici bir diğer önemli özelliği ise kokusudur. Taze balıklar ağırlıklı olarak deniz kokarlar. Deniz ve yosun kokusunu hissediğinzi tezgahlardan taze balıkları seçebilirsiniz. Ekşi ve kötü bir koku duyulması halinde bu durumda balıkların bayat olduğunu düşünebilirsiniz.

taze-balik-nasil-anlasilir-1.jpg

Eti ve Dokusuna Bakılır

Taze balık seçerken dikkat edilmesi gereken önemli bir diğer konu ise balıkların dokusudur. Eti ve dokusu taze balıklarda çok daha serttir. Eğer balığın dokusu yumuşak görünüyorsa bu durumda balığın taze olmadığını düşünebilirsiniz. Parmağınızı bastırdığınızda parmağınızın izi balık üzerinde kalıyorsa ve balık eski şeklini almıyorsa balık taze değildir.

Solungaç ve Pul Rengine Dikkat Edilir

Balıkların pulları tazeliğini gösteren önemli bir unsurdur. Taze balıklarda pullar deriye oldukça bağlıdır ve kolay dökülmezler. Ayrıca parlak ve yapışık pullu olmasına dikkat edilir. Solungaç renkleri koyu kırmızı olan balıklarda yine tazedir. Kapalı solungaçlara sahip ve koyu kırmızı renkte olan balıklar tercih edilmelidir.

KAYNAK: UŞAK HABER