Uşak Bedesteni Nerede, Nasıl Gidilir?

Uşak Bedesteni Nerede, Nasıl Gidilir?
GİRİŞ

Uşak bedesteninin yeri Uşak ilinin merkezinde kalmaktadır. Kurtuluş içerisinde konumlanan Uşak bedesteni Barbaros Caddesi'nde bulunmaktadır.

Bu bedestene ulaşım gerek Uşak tarafından sağlanan araçlar ile gerekse de özel araçlar ile yapılabilmektedir. Merkezde yer alan bedesteni görmek isteyen kişiler ilçelerden kalkan otobüsler ile merkeze ulaşabilmektedir. Şehirde ayrıca minibüs tarzı ulaşım araçları da mevcuttur. Kendi araçları ile Uşak bedestenine gitmek isteyen kişiler telefonun "Haritalar" uygulamasını kullanarak bedestene erişebilmektedir.

Uşak Bedesteni Tarihi

Uşak bedesteninin geçmişi 1900 yılına kadar dayanmaktadır. Uşak bedesteni günümüzde Sahaf Çarşısı olarak da adlandırılmaktadır. Çarşıda yer alan bu tarihi yapı Mendepazarı mevkiinde kalmaktadır. Bedestenin kim tarafından yaptırıldığı net olarak bilinmemektedir. Ancak bazı kaynaklar bu yapının bir İtalyan mimar tarafından yaptırıldığını öne sürmektedir. Bedesten dörtgen bir plana sahiptir. Bedestenin iki ucunda iki farklı girişi vardır. Uzun bir koridora sahip olan bu yapıda koridorun her iki yönünde odalar yer almaktadır. Bedesten eski zamanların yıpranmışlığını yok etmek amacı ile 1980 yılında bir restorasyon geçirmiştir. Restorasyon sırasında hem yenilenmiş hem de onarılmıştır.

Uşak Bedesteni ile Gezilecek Yerler

Uşak bedesteni sonrasında gezilmesi gereken yerler arasında Hamamboğazı Kaplıcaları yer almaktadır. Bu yapı Uşak'ın Banaz ilçesi sınırlarındadır. Uşak bedesteni sonrasında gezilecek bu hamamın suları sağlık açısından önemli bir yere sahiptir. Bölge içerisinde sıcaktan soğuğa pek çok maden suyu yer almaktadır. Bu maden suları farklı hastalıklar için alternatif tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır. Bedesten ile bir arada gezilebilecek Burma Cami şehir merkezine yakın konumda yer almaktadır. 1570'li yıllarda inşa edilen bu yapı 1800 sonrasında tadilat görmüştür. Yapı Osmanlı Dönemi’nden kalma olduğu için dönemin özelliklerini yansıtmaktadır.

KAYNAK: UŞAK HABER