Uşak bu yüzden çok özel: İşte ilk kez Uşak’ta gerçekleşen olaylar

Uşak bu yüzden çok özel: İşte ilk kez Uşak’ta gerçekleşen olaylar
GİRİŞ

İlklerin şehri olarak bilinen Uşak bu vasfını boşuna kazanmamıştır. Haberimizde ilk kez Uşak’ta gerçekleşen olayları sizin için derledik.

Kültürel ve tarihi dokusu ile Uşak çok önemli şehirlerdendir. Her yeri buram buram tarih kokan Uşak'ın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Blaundus Antik Kenti, Ulubey ilçesine bağlı Sülümenli köyünde yer almaktadır.

Önemli bir simge yapı ise 1896 yılında inşa edilen Cimcim Çeşmesi'dir. Karmaşık motifleri ve kesme taşlarıyla ünlü çeşmenin banisi bilinmemektedir. Ancak ahşap bir çatıyla süslenmiş bu şaheser, oyma sanatının büyüleyici bir örneğidir. Tüm bu güzellikleri içerisinde barındıran kent ilkleri ile de meşhurdur. Şimdi Uşak’ın ilklerine bakalım.

ELEKTRİK İLK KEZ UŞAK’TA KULLANILDI

Uşak, Türkiye’nin Ege bölgesinde yer alan tarihi ve doğal güzellikleriyle dikkat çeken bir şehirdir. Uşak, aynı zamanda pek çok ilke imza atmış bir şehirdir. İşte Uşak’ın bilinmeyen ilginç yönleri:

Uşak, Türkiye’nin ilk elektrik kullanan şehri olma unvanını taşımaktadır. Uşak’ta elektrik kullanımı 1909 yılında başlamıştır. Bu tarihte İstanbul’da henüz elektrik yoktur.

Uşak, Türkiye’nin ilk şeker fabrikasına ev sahipliği yapmıştır. Uşak Şeker Fabrikası, 1926 yılında Nuri Şeker’in girişimiyle kurulmuştur. Bu fabrika, aynı zamanda Türkiye’nin ilk çok ortaklı şirketi olma özelliğini de taşımaktadır.

İLK DEMİR YOLU UŞAK’TAN GEÇTİ

Uşak, ata sporlarımızdan olan cirit oyununun ilk müsabakasının yapıldığı yerdir. M.S. II. Yüzyılda Akmonia Antik Kenti’nde gerçekleşen bu müsabaka, dünyanın ilk voleybol müsabakası olarak da kabul edilmektedir.

Uşak, Türkiye’nin ilk demir yolu hattının geçtiği şehirdir. 1898 yılında işlemeye başlayan Afyon - İzmir demir yolu hattı, Uşak’tan geçmektedir.

Uşak, Mareşal Fevzi Çakmak’ın mareşallik rütbesini ilk taktığı şehirdir. 31 Ağustos 1922’de yükseltilen mareşallik rütbesi, 1 Eylül 1922’de tebliğ edilmiş ve Mareşal Fevzi Çakmak, bu rütbesini ilk defa Uşak’ta takmıştır.

Uşak, Türkiye’nin ilk çocuk kütüphanesinin açıldığı şehirdir. 10 Eylül 1953’te Uşak’ın Eşme ilçesinde açılan bu kütüphane, çocukların kitap okuma alışkanlığı kazanmasına katkı sağlamıştır.

Uşak, Türkiye’nin ilk şayak fabrikasının kurulduğu şehirdir. Şayak, yün veya pamuk ipliğinden dokunan bir kumaş türüdür. 21 Şubat 1926’da Uşak’ta kurulan şayak fabrikası, tekstil sektörünün gelişmesine ön ayak olmuştur.

KAYNAK: UŞAK HABER