Uşak iline boşuna aşıklar diyarı denmiyor! Sebebi ortaya çıktı

Uşak iline boşuna aşıklar diyarı denmiyor! Sebebi ortaya çıktı
GİRİŞ

Güzide şehrimiz Uşak iline neden aşıklar diyarı dendiği belli oldu. Bir hikayesi bulunan Uşak’ın adının nereden geldiği de ortaya çıktı.

Ege Bölgesi’nin gözde kentlerinden biri olan şehrimiz Uşak, ev sahipliği yaptığı medeniyetlerden kalan kalıntılar ve sahip olduğu doğal güzellikler ile her yıl binlerce turisti çekiyor. Tarihi geçmişi oldukça eskiye dayanan Uşak, Ege Bölgesi’nde kurulmuş olan birçok medeniyete ev sahipliği yaptığı gibi büyük imparatorlukların da coğrafi sınırları içerisinde yer alıyor. Hal böyle olunca Uşak’ın il oluşundan, adını nereden aldığına dair pek çok söylenti de bugüne dek gelmiş bulunuyor.

Şehrimiz Uşak’ın köklü tarihi, şehre dair bilgi ve belgelerin çokluğunu da beraberinde getiriyor. Anadolu coğrafyasında kurulmuş birçok devlete ve medeniyete ev sahipliği yapmış olan Uşak, birçok kaynakta ‘Aşıklar Diyarı’ olarak da geçiyor. Uşak’a aşıklar diyarı denmesinin bir sebebi elbette bulunuyor. Tarihi belgelere işaret ederek, bu soruya yanıt bulmuş olan tarihçiler, Uşak’ın adının nereden geldiğine ilişkin söylentileri açıklamış durumda. Peki Uşak iline neden aşıklar diyarı denir? Uşak ilinin adı nereden gelir?

UŞAK İLİNİN ADI NEREDEN GELİR?

Uşak ilinin adının nereden geldiğiyle ilgili birçok ilin adının geliş hikayesinde olduğu gibi çeşitli rivayetler mevcut. Ancak bu rivayetlerin bazıları belgelerden elde edilmiş bilgilere dayanıyor. Tarihçiler, Uşak kelimesinin Çağatay Türkçesi’nde oğul ve torun anlamına geldiğine işaret ettiği açıklamalarında bu anlamı destekleyen söylenceyi daha çok dikkate aldığını sık sık yeniliyor. Uşak halkı arasında da yaygın olarak bilinen, bu anlamı destekleyen rivayete göre; Uşak Mende Köyü’nde yaşayan bir beyin oğulları, beyden uzak bir yerde mandıracılık yaparak geçimini sağlıyor. Bu yerin Uşak olduğunu söyleyen rivayet, bu bey oğullarını görmek için ne zaman mandıraya gitse etrafındakilere, “Ben Uşşak’a gidiyorum” dediği için bölgenin adının Uşak kaldığı söyleniyor. Zira Uşak, daha önce de belirttiğimiz gibi ‘oğul’ anlamına geliyor. Ancak Uşak’ın aşıklar diyarı olarak anılmasının da bir anlamı bulunuyor.

UŞAK İLİNE NEDEN AŞIKLAR DİYARI DENİR?

Çağatay Türkçesi’nde oğul ve torun anlamına gelen ‘Uşak’ ya da ‘Uşşak’ kelimesi, Arapça’da ise aşıklar anlamına geliyor. Bu nedenle Uşak halkının arasında da yaygın olarak bilinen bir başka efsaneye göre, Uşak’ın adı aşıklar diyarı olarak da anılıyor. Aynı hikayeye dayanan rivayete göre, Mende Beyi’nin mandırasında çalışan yedi ayrı kişi bulunuyor. Bu kişilerin kimisi sanatına aşık, kimisi işine aşık, kimisi yüksek maneviyata aşık, kimisi ruh yüceliğine aşık olduğu için Mende Beyi de bu gençlerin aşklarına saygı duyup, kızlarından birini bu gençlerden biriyle evlendirmek istiyor. Mende Beyi’nin kızı, yedi kişilik aşık grubundan en küçüğüne aşık olup, evleniyor. Mende Beyi’nin yanında çalışan yedi kişilik aşıklar grubu bu evlilikle birlikte bölgeye yayılarak, Uşşak’ı yani aşıklar diyarını oluşturuyor.

KAYNAK: UŞAK HABER