Uşak Şeker Fabrikası’nın kuruluş hikayesi: Nuri Şeker’in hayali gerçek oldu

Uşak Şeker Fabrikası’nın kuruluş hikayesi: Nuri Şeker’in hayali gerçek oldu
GİRİŞ

Nuri Şeker Uşak Şeker Fabrikası nasıl kuruldu? Şeker Uşak’a nasıl geldi? İşte Uşak Şeker Fabrikasının kuruluş hikayesi.

Fabrikanın kuruluşu, Uşaklı bir halı tüccarı olan Celepzâde Abdullah Bey’in Avrupa gezisinde gördüğü bir pancar çeşidinden başlıyor. Bu pancarın şeker yapımında kullanıldığını öğrenen tüccar, tohumlarını Uşak’a getiriyor ve çiftçilere dağıtıyor. Böylece Uşak’ta şeker pancarı ekimi başlıyor.

Ayrıca Molla Ömer'in oğlu Nuri Bey de bir miktar tohum satın alarak Kalfa Köyü'ndeki tarlasına başarıyla ekti. Nuri Bey yetiştirdiği pancarları pekmeze ve köpük helvaya dönüştürmeyi başardı. Yaptığı tatlıları satarak güzel paralar kazandı çünkü o dönemde ülkede şeker bulunmuyordu.

usak-seker-fabrikasi-kurucusu-nuri-seker.jpg

NURİ ŞEKER’İN FABRİKA HAYALİ

Nuri Şeker, Uşak'ta bir şeker fabrikası kurmak amacıyla 19 Nisan 1923'te Uşak Terakki Ziraat Türk A.Ş.'yi kurar ve başına geçer. Para yerine arpa, buğday, mısır, tütün, koyun, hatta tavuk ve yumurta şirketin deposunda toplanır, değer fiyatına satılır, geliri ortakların hesabına geçer, çünkü o dönemde ortak olan köylülerden para almak zordur. Nuri Şeker bunu başarmak için gecesini gündüzüne katarak köyleri gezer, onları ikna eder, şirketin sermayesini 600.000 liraya çıkarır ve Ankara'ya giderek şeker fabrikası kurma fikrini anlatır.

Birkaç hükümet temsilcisi, Tarım Bakanı Mehmet Sabri Toprak ve Başbakan Rauf Orbay ile görüşmeler yapar. Daha sonra Avrupalı şirketlerle görüşmeler yaptı ve Çekoslovak bir şirketle fabrikanın inşası için anlaşmaya varıldı. 6 Kasım 1925 yılında temeli atılmış olan Türkşeker Uşak Şeker Fabrikası, 17 Aralık 1926’da açılır.

usak-seker-fabrikasinin-kurulus-hikayesi-1.jpg

GÜNLÜK 1800 TON KAPASİTELİ

Fabrika ilk yılında bin 263 ton pancar işleyerek 114 ton şeker üretir. 1927 yılında ise 3 bin 664 çiftçi 15 bin 670 dekar alanda pancar ekimi yapılır.

Günümüzde bin 800 ton günlük pancar işleme kapasitesine ulaşan Uşak Şeker Fabrikası, yılda ortalama 120 gün şeker üretimi yapıyor. Günde ortalama 250 ton, yılda ise ortalama 30 bin ton şeker üreten fabrika, “Helal Gıda” ve “Gıda Güvenlik Sistemi Sertifikasyonu FSSC 22000” belgelerine sahip.

KAYNAK: UŞAK HABER