Uşak yemek rehberi: Uşak'ta ne yenir? Uşak’ın hangi yemeği meşhur?

Uşak yemek rehberi: Uşak'ta ne yenir? Uşak’ın hangi yemeği meşhur?
GİRİŞ

Ege’nin doğal güzellikleri ile ünlü olan şehirlerinden Uşak, yemekleri ile de arama motorlarına konu oldu. Peki, Uşak’a gidenin yemeden dönmemesi gereken meşhur lezzetler hangileri?

Doğal güzellikleri, eşsiz havası, iklim koşulları ve daha pek çok özelliği ile ülkemizin en önemli şehirlerinden biri olan Uşak, son dönemlerde mutfağı ile de öne çıkmaya başladı. Ülkemizin her yöresi eşsiz yemekleri ile hem yerli hem de yabancı turistlerin dikkatlerini çekerken Uşak’ın meşhur lezzetleri de merak konusu oldu.

Orta ve Batı Anadolu’yu birbirine bağlayan Uşak, ‘Efeler diyarı’ olarak da bilinir. Tarihi ve kültürel mirası sayesinde her sene hem yerli hem de yabancı turistlere ev sahipliği yapan şehir, ayrıca lezzetleri ile de ünlenmiştir. Uşak’a henüz yerleşen veyahut da yolu bir şekilde Uşak’a düşmüş olan kişilerin mutlaka tatmaları gereken birçok lezzet bulunur. Peki, Uşak’ın en meşhur lezzeti hangisidir? Uşak’ta ne yenmelidir? İşte detaylar…

usak-keskegi.jpeg

TARHANA ÇORBASI İÇMEDEN DÖNMEYİN

Seneler boyunca farklı uygarlıkları bünyesinde barındırmış olan Uşak, Teke kültüründen etkilenmiştir. Farklı kültürlerden olan birçok kişinin uğrak noktalarından olan şehrin bu çeşitliği mutfağına da yansımıştır. Bu kapsamda Uşak’ta mutlaka yenmesi gereken, lezzetleri ile damakları çatlatan pek çok farklı yemek bulunur.

Yerel mutfağı ile dikkat çeken Uşak’ta birçok yemek çeşidi bulunur. Söz konusu yemekler bölge halkının yanı sıra şehre dışarıdan gelenler tarafından da oldukça beğenilir. Zeytinyağlılar, doğal otlu yemekler, etli menüler ve daha pek çok içerik ile dikkat çeken Uşak mutfağında özellikle 8 yemek öne çıkmaktadır. Şüphesiz ki o lezzetlerin başında tarhana gelir.

Uşak tarhanası hem yapılışı hem de içeriği bakımından diğer tarhanalardan farklıdır. Lezzeti ülke sınırlarını aşmış olan Uşak tarhanası, doğal antibiyotik olarak anılır. Havaların soğuması ile birlikte Uşak’ta bulunan hemen hemen her evden tarhana kokuları yükselir.

usak-alaca-tenesi.jpeg

UŞAK’IN MEŞHUR LEZZETLERİ

Uşak’ta tarhana dışında da pek çok özel lezzet bulunur. Bu kapsamda Uşak’ın meşhur lezzetleri ve o lezzetlerin içerikleri şu şekilde sıralanabilir:

Keşkek: Dövülmüş buğday ve tercihe göre dana eti veya tavuk eti ile yapılan keşkek, Uşak’ın vazgeçilmezleri arasındadır. Keşkek, genelde özel günlerde, davetlerde tercih edilir.

Ciğer sarma: Sakatat severlerin en çok tercih ettikleri lezzetlerden olan ciğer sarma, Uşak’ta bölgeye has bir yöntem ile hazırlanır. Uşak ciğer sarma yemeğinde pirinçli kuş üzümlü iç harç, kuzu ciğerlere sarılır.

usak-ulubey-dondurmesi.jpegDöndürme böreği: Uşak’ın en sevilen lezzetlerinden olan döndürme böreğinde, el açması yufkalar kullanılır. Açılan yufkaların içlerine patates, ıspanak ve peynir eklenebilir. Bu börek türü bölgede özellikle kahvaltılarda ve çay saatlerinde tüketilir.

Demir tatlısı: Şehrin yöresel lezzetlerinden olan demir tatlısı, ismini yapımında kullanılan demir kalıbından alır. Yoğrulan hamur, demir bir kalıp ile şekillendirilir ve sonrasında hamurlar kızgın yağda kızartılır. Nar gibi kızarmış hamurların üzerine şerbet dökülür ve tatlı dinlendirildikten sonra servis edilir.

Cendere tatlısı: Şekli itibari ile baklavayı anımsatan cendere tatlısı, el açması yufkadan yapılır. İncecik açılmış olan yufkanın içine ceviz konur ve yufka rulo şeklinde büzülür. Tepsiye yerleştirilen cevizli yufkalar üzerleri kızarıncaya kadar fırında pişirilir ve sonrasında da şerbet ile buluşturulur.

Alacatene: Uşak akşamlarının vazgeçilmez yemeklerinden olan alacatene hem ekonomiktir hem de oldukça pratik bir şekilde hazırlanır. Bu yemekte yeşil mercimek, bulgur ve soğan yer alır. Tüm malzemeler bir arada pişirildikten sonra ılık olarak tüketilir.

Et basma: Uşak’ın en çok sevilen et yemekleri arasında yer alan et basmada taze dana eti kullanılır. Yerel halk tarafından sık sık yapılan bu lezzet ayrıca restoran menülerinin da vazgeçilmezleri arasında yer alır. Kıyma, soğan, biber, domates, sarımsak ve baharatlar ile hazırlanan yemeğin bir fırın yemeği olduğu bilinir.

KAYNAK: UŞAK HABER