Uşak'ın tarihi ve doğal güzellikleri turistleri bekliyor! Gezmeniz gereken 6 muhteşem yer

Uşak'ın tarihi ve doğal güzellikleri turistleri bekliyor! Gezmeniz gereken 6 muhteşem yer
GİRİŞ

Uşak, tarihi ve doğal güzellikleri ile turistleri cezbeden bir şehir. Lidya Uygarlığı'nın ilk defa parayı kullandığı topraklar da Uşak sınırları içerisinde yer alıyor.

Paleolitik Çağ'dan beri insan yerleşiminin bulunduğu Uşak'ta Frig, Lidya, Helenistik, Roma ve Bizans uygarlıklarının izleri görülebiliyor.

Uşak’ta gezilecek yerler arasında tarihi ve doğal güzellikler ön plana çıkıyor. İç Anadolu ile Ege arasında bir köprü görevi gören Uşak, Lidya uygarlığının doğduğu ve ilk paranın kullanıldığı topraklara ev sahipliği yapıyor.

Her yerinden tarih fışkıran Uşak, kültür turizmi için de ideal bir seçenek. Şehirde gezecek çok fazla yer olmasına rağmen bazı özel yerler vardır ki görülmeden gidilmemesi gerekiyor. Uşak’ta görülmesi gereken 6 yeri sizin için listeledik.

blaundus-antik-kenti.jpg

BLAUNDOS ANTİK KENTİ

Blaundos Antik Kenti, Büyük İskender’in Makedonya Krallığı zamanında kurulmuş ve Bergama ve Roma egemenliğinde yaşamış bir kent. Uşak’ın tarihi değerlerinden biri olan bu antik kentin kalıntıları, örenyeri olarak ziyaretçilere açılmıştır. Burada kale, sur, idari bina, tapınak, stadyum ve kaya mezarı gibi yapıların bazı bölümlerini görmek mümkün.

usak-clandras-koprusu.jpg

CLANDRAS KÖPRÜSÜ

Clandras Köprüsü, Frigyalılar tarafından Banaz Çayı üzerine yaklaşık 2.500 yıl önce yapılmış bir köprü. Eski mimari ve mühendislik tekniklerine hayran kalanların mutlaka görmesi gereken bir yapı. Köprünün çevresi, yeşil doğası ve Banaz Çayı’nın sesiyle huzur verici bir piknik alanı. Ailecek gezilebilecek mükemmel bir yer.

selcikler-oren-yeri.jpg

SELÇİKLER ÖRENYERİ

Selçikler Örenyeri’nde, Roma İmparatoru Augustus’un kurduğu ve MS 6. yüzyılda piskoposluk merkezi olan Sebastiye Antik Kenti’nin kalıntıları yer alıyor. Burada iki kilise ve bir hamam da bulunuyor. Kazılar, buranın Bronz Çağı’ndan beri yerleşim yeri olduğunu ve Lidyalıların da buraya geldiğini gösteriyor. Sebastiye, antik dünyanın hac merkezlerinden biri olarak da biliniyor.

usak-arkeoloji-muzesi.jpg

UŞAK MÜZESİ

Uşak Müzesi, Uşak’taki kazılarda bulunan tarihi eserleri sergiliyor. Paleolitik Çağ ve Tunç Devri’nden itibaren kullanılan nesnelerin yanında, Frig, Lidya, Helenistik, Roma ve Bizans eserleri de var. Lidya Devleti’nin ilk parayı bastığı ve kullandığı topraklarda bulunan çok sayıda sikke de müzede görülebilir. Müzenin en göz alıcı eserleri ise Karun Hazineleri. Kanatlı Denizatı Broşu gibi eşsiz parçaları içeren Karun Hazineleri, Uşak Müzesi’ni ziyaret etmek için önemli bir neden.

usak-ulubey-kanyonu.jpg

ULUBEY KANYONU TABİAT PARKI

Ulubey Kanyonu, dünyanın en uzun ikinci kanyonu. Muhteşem manzaralara sahip bir doğa yürüyüşü yapmak isteyenler için harika bir tercih. Ulubey Çayı ve Banaz Çayı’nın oluşturduğu ana kanyona bağlı çok sayıda yan kanyon da var. Burada akarsu sporları, kaya tırmanışı, balonla gezinti gibi aktiviteler yapabilirsiniz. Kanyonun tepelerinde kamp yapabilirsiniz. Kanyonda ayrıca cam teras da var. Buradan kanyonun nefes kesici manzarasını izleyebilirsiniz.

usak-ataturk-ve-etnografya-muzesi.jpg

UŞAK ATATÜRK VE ETNOGRAFYA MÜZESİ

Kurtuluş Savaşı sırasında Atatürk'ün karargahı olarak kullanılan bu müzede, etnografya eserleri ve Atatürk'e ait kişisel eşyalar sergileniyor. Müzede antika silahlar, yörenin geleneksel kıyafetleri, tarihi Uşak halıları ve Eşme kilimleri gibi döneme ait eserler yer almaktadır. Kurtuluş Savaşı'nın lideri ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün anısına müzede bir kat ayrılmıştır. Müzede ayrıca Atatürk'ün yatak odası mobilyaları ve o döneme ait kişisel eşyaları da yer alıyor.

usak-ismetpasa-caddesi.jpg

UŞAK'A NE ZAMAN GİDİLİR?

Uşak'ın tarihi ve doğal güzelliklerini keşfetmek için bu şehre mutlaka bir seyahat planı yapmalısınız. Uşak'ı ziyaret etmek için en ideal mevsimler ilkbahar ve sonbahardır. Yaz aylarında hava sıcaklıklarının oldukça yüksek olması seyahatinizi zorlaştırabilir.