Uşaklılar aman dikkat: Bu yöntemler hakiki zeytinyağını ayırt ettiriyor!

Uşaklılar aman dikkat: Bu yöntemler hakiki zeytinyağını ayırt ettiriyor!
GİRİŞ

Hakiki zeytinyağını anlamak için uzmanlardan Uşaklılara yönelik açıklamalar geldi. Uzmanlar, zeytinyağının faydalarından yararlanmak için hakiki zeytinyağı kullanmayı öneriyor.

Uşaklılar aman dikkat: Bu yöntemler hakiki zeytinyağını ayırt ettiriyor! - Çok faydalı bir yağ olması nedeniyle beslenme uzmanlarının listesine aldığı nadir yağlardan biri olan zeytinyağı Akdeniz ikliminin en gözde ürünlerinden olan zeytinden yapılıyor. Hem sızma hem de riviera olarak yapılabilen zeytinyağının türüne göre birbirinden farklı faydaları ve kullanım alanları bulunuyor. Şehrimizin de içerisinde yer aldığı Ege Bölgesi’nin ikliminde bolca yetişen zeytin ağaçlarının ürünü zeytinden elde edilen zeytinyağının faydalarından yararlanmak için ise hakikisini tüketmek gerekiyor.

Pandemiden bu yana artan fiyatlar, zeytinyağının etiketini de epeyce yükseltmiş bulunuyor. Etiketi yüksek olan her üründe olduğu gibi sahtesinin artmaya başladığı zeytinyağına karşı bu dönemlerde her zamankinden daha dikkatli yaklaşmak gerekiyor. Hatta uzmanlara göre zeytinyağının hakiki olup olmadığını anlamadan tüketmemekte fayda bulunuyor. Peki hakiki zeytinyağı nasıl anlaşılır? İşte hakiki zeytinyağını anlamanın yolları…

ZEYTİNYAĞININ RENGİ HANGİ ZEYTİNYAĞI OLDUĞUNU SÖYLÜYOR

Uzmanlara göre zeytinyağının rengi yeşile yakınsa bu yağ erken hasat edilen ve zeytin toplama üzerinden 4 saat geçmeden sıkıma giren zeytinyağı demek oluyor. Son derece minerali yüksek olan bu zeytinyağını mutlaka tüketmeyi öneren uzmanlar, yağ oranı az olduğu için bu yağ türünün en pahalı zeytinyağı olduğuna da dikkat çekiyor. Bir başka zeytinyağı türünün taze yağ olarak adlandırıldığını söyleyen uzmanlar, zeytinler toplanıp biriktirildikten sonra sıkıma giderse bu zeytinyağının taze olacağını söylüyor. Ancak tortulu olan bu yağ, tortu dibe çöktükten sonra daha çok lezzet sağlıyor. Sızma ve riviera zeytinyağına ilişkin de bilgi veren uzmanlar, sızmanın hiçbir katkı maddesi içermediğine dikkat çekerken; asidi çok yüksek olan riviera zeytinyağına asit azaltıcı gibi katkı maddelerinin eklendiğini hatırlatıyor.

ZEYTİNYAĞININ FAYDALARI SAYMAKLA TÜKENMİYOR

Araştırmalara göre birçok faydası bulan zeytinyağının uzmanlarca önerilmesinin temel sebebi, bu yağın kalp sağlığını korumaya yardımcı olması oluyor. Aynı şekilde LDL denilen kötü kolesterolü düşüren bu yağ, iyi kolesterolü yükseltiyor. Kalbe iyi geldiği gibi serbest radikallerden koruyan antioksidanları da içeren zeytinyağı, bu radikallerin sebep olduğu kanser başta olmak üzere pek çok hastalıktan vücudu koruyor. Ayrıca bilindiği üzere zeytinyağı hem cilt hem de saç bakımı için kullanılabiliyor.

KAYNAK: UŞAK HABER