Uşaklılar, bu lezzete en kolay siz ulaşabilirsiniz! Yanık yoğurt dünyada tek

Uşaklılar, bu lezzete en kolay siz ulaşabilirsiniz! Yanık yoğurt dünyada tek
GİRİŞ

Ege Bölgesi’nin efsanevi lezzetlerinden biri olan yanık yoğurt, Uşaklılara uzmanlarca tavsiye ediliyor. Faydalı olan bu yoğurt, Uşaklıların kolayca erişebileceği bir mesafede.

Ege Bölgesi’nin lezzetleri, dünya mutfağına ilham olmaya devam ediyor. Uşak’ın tarhanası, Denizli’nin keşkeği derken; birçok lezzet bu anlamda parmakla gösteriliyor. O lezzetlerden biri olan yanık yoğurt, sadece dünyada Denizli ve çevresinde üretiliyor. Üstelik uzmanlar, yanık yoğurt tüketmeyi sıkça tavsiye ediyor.

Sütü biraz fazlaca kaynatıp, kısık ateşte fazladan bekletilerek, sütün dibinin tutmasının ardından mayalanarak elde edilen yanık yoğurt lezzetli, tatlı bir yoğurt yemekten çok daha fazlasını sağlıyor. Sağlık için faydalı olan bu yoğurdun vücuda birçok faydası bulunuyor.

Ege Bölgesi’nin lezzetlerinden biri olan ve özellikle Denizli ile çevresinde üretilen yanık yoğurt, Uşak’a komşu olan Denizli’den kolaylıkla satın alınabiliyor. Uşak’ın bazı bölgelerinde de yapılan yanık yoğurt, faydalarıyla bilim dünyasını bile şaşırtıyor. Peki yanık yoğurdun faydaları nelerdir, neye iyi gelir?

YANIK YOĞURT KOLAY BİR ŞEKİLDE YAPILABİLİYOR

Yanık sütten mayalanan ve kendisine has is kokulu bir kıvam elde edilen bu yoğurt, yanmış olan ocağın üzerine birkaç damla sirke damlatılması ile kokusunu oluyor. Yapımı esnasında damlatılan bu sirke, ocağın üstündeki yanığın fazlalaşmasını önlediği gibi kötü koku oluşmasını da engelliyor.

Bir tencereye alınan sütü hızlı ateşte dibi tutturduktan sonra alan ustalar, sütü ılıtıp mayalama işlemine geçiyor. Üstü örtülen maya, iki saat kadar buzdolabında dinlendiriliyor. Sonra tüketilebilen bu yoğurt, tam yağlı süt ürünleri, arasında yer alıyor. Bu yöntemle bakteriler tamamen ölürken; birçok fayda da elde ediliyor.

YANIK YOĞURT, VÜCUDA BİRÇOK FAYDA SAĞLIYOR

Yaklaşık 2 kilogram tam yağlı koyun sütü ve 2 kaşık yoğurtla mayalanabilecek olan yanık yoğurt, bakterilerin tam ölmesini sağlıyor. Aynı zamanda gerçek bir kalsiyum zengini olan yanık yoğurt, vücudun güçlenmesini destekliyor. Özellikle de kemik ve diş sağlığı bu yoğurt sayesinde korunuyor.

Sadece vücudu kütle anlamında desteklemeyen ve kasları kuvvetlendirmeyen yanık yoğurt, aynı zamanda immün yani bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. Öyle ki, bu yoğurttaki probiyotiklerin bağışıklık sistemini güçlendirdiğine dair yapılmış araştırmalar da bulunuyor.

Tokluk hissi sağladığı ve bolca protein içerdiği için kilo kontrolü sağlayan yanık yoğurt, sporcu ve diyette olanlara da öneriliyor. Cilt sağlığı üzerinde de etkili olan yanık yoğurt, cildi güzelleştirdiği gibi içerdiği güçlü bileşenler sayesinde yaşlanmayı da önemli ölçüde geciktiriyor.

KAYNAK: UŞAK HABER