Uşak’ta makineleşmenin bitirmek üzere olduğu meslek: Yazmacılık

GİRİŞ

Türkiye'de tekstil ve yazmacılık sektöründe adını duyurmuş şehirlerinden biri de Uşak’tır. Şehirde Yaşın ailesi bu geleneği sürdürmeye çalışıyor.

Yok olmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarından biri de pamuklu kumaşların yüzeyine fırça, tahta kalıp ya da her ikisi kullanılarak yapılan yazma sanatıdır. Yazılı kaynaklar ve arkeolojik kazılar bağlamında yazmacılığın bir baskı tekniği olduğu ifade edilmiştir.

Uşak, Türkiye'nin tekstil ve yazma endüstrisinde önemli bir merkez olarak biliniyor. Bu sektördeki yetenekli zanaatkârlar arasında Kadir Yaşın ve ailesi öne çıkıyor. Yirmi yıla yayılan zengin bir mirasa sahip olan aile, Uşak'ta köklü bir geleneği sürdürerek bu alanda aktif olarak yer alıyor. Şimdi bu geleneği sürdürmeye devam eden Yaşın ailesinin Yazmacılık ile alakalı açıklamalarına bakalım:

usak-yazmacilik-2.jpg

UŞAK’I TERCİH ETTİLER

Pek çok tarihi mesleğe ev sahipliği yapmış olan Uşak, Yazmacılıkta da önemli bir konumdadır.

Kadir Yaşın yazmacılıkla uğraşıyor. Hemen hemen 20 senedir Uşak'ta yaşayan Yaşın ailesi Yazmacılık mesleğini burada devam ettirmeye çalışıyor. Yapmış olduğu açıklamasında Kadir Yaşın “Yapmış olduğumuz mesleğin ham kumaşı, Uşak’ta olduğu için biz de Uşak’a gelmeyi tercih ettik. Daha öncesinde Tokat’ta çalışıyorduk. Tabii bizim mesleğimizi de makineleşme etkilediği için, Uşak’a da o yüzden geldik. Tamamıyla etkiledi, yok olmaya yüz tuttu diyebiliriz mesleğimize.” İfadelerini kullanıyor.

usak-yazmacilik-3.jpg

ÇIRAK BULUNAMIYOR

Mesleğe çırak bulmanın zor olduğunu ifade eden Kadir Yaşın, “Çıraktan ziyade daha fazla hocalarımız, halk eğitimi öğretmenleri, bu tarz yerlerde rağbet görüyor bu meslek. Müşterilerimizin yaptığımız işlere ilgisi oldukça biz daha çok severek yapıyoruz.” diyor.

İki tane çocuğu olduğunu ve ikisinin de baskıcılığı bildiğini dile getiren Yazmacı ustası Kadir Yaşın açıklamalarının devamında “Oğlum özellikle tekstil okuluna gidiyor, boya baskı bölümünde. Okuyarak bu mesleği devam ettirmeyi hedefliyor. Babam bu mesleğe yaklaşık 9 yaşında başlamış. Kendi babası olmadığı için yaklaşık 50 sene bu mesleği devam ettirmiş. Biz de babamdan kalan mesleği sürdürmeye çalışıyoruz.” diyor. Yaşın, oğullarının da bu mesleği devam ettirmesinden mutlu olduğunu söylüyor.

KAYNAK: UŞAK HABER