2.el otomobil ilanlarına yeni düzenleme: Yetkisi olmayan ilan veremeyecek!

2.el otomobil ilanlarına yeni düzenleme: Yetkisi olmayan ilan veremeyecek!
GİRİŞ

İkinci el otomobil satışlarına ilişkin yeni düzenleme Resmi Gazete’de yayımlandı. Artık yetkisi olmayanlar satış ilanı veremeyecek. 2.el araç ve gayrimenkul ilanlarına düzenleme…

2.el otomobil ilanlarına yeni düzenleme: Yetkisi olmayan ilan veremeyecek! - Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında ilan sitelerine yönelik yeni bir düzenleme duyuruldu. Düzenleme kapsamında ikinci el otomobil, ev, arsa gibi taşınır ve taşınmazların ilana konulmadan önce kimlik doğrulaması yapılması zorunluluğu getirildi.

İkinci el ilan sitelerine bu düzenleme sonrasında herkes sadece kendine ait olan araç ya da taşınmazları koyabilecek. Oto galericiler ve emlakçılar ise yetki belgelerine göre bu işlemi yapabilecekler. Yetki alınması şartının getirilmesi ile özellikle al – satların önüne geçilmesi hedefleniyor.

2023/04/02/otomobil-arac-1.jpg

İKİNCİ EL ARAÇ VE GAYRİMENKUL İLANLARINA DÜZENLEME!

Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeye göre, başkasına ait malların satışı zorlaşacak. Özellikle başkasının mallarının ilana konularak satılması bu kapsamda zorlaşıyor. Öte yandan kişiler T.C. kimlik numarası ile kimlik doğrulama yaparak kendi adına mallarını satışa koyabilecek.

İkinci dereceye kadar akrabaların ve kan bağı olmayan birinin yetkilendirilmiş olması koşuluyla malları satılabilecek. Ancak bunun için ilana konulmadan önce doğrulama yapılması gerekiyor. Söz konusu düzenlemeye uymayan kişiler için para cezası uygulanması da öngörülüyor. Taşınmaz ticari yapacaklar için de yapılan düzenleme kapsamında başkasına ait taşınmazın satışına yönelik ilanlara elektronik ortam sağlayan gerçek veya tüzel kişilerin yine kimlik doğrulaması yapması ve yetki belgelerine sahip olmaları gerektiği aktarıldı.

2023/02/21/para-2.jpg

100 BİN TL’YE KADAR PARA CEZASI UYGULANACAK!

Yapılan yeni düzenlemeye göre karara uymayan kişilere yönelik para cezası uygulanacak. Bu ceza 100 bin TL’ye kadar çıkabilecek. İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik kapsamında tüm detaylar belirlendi.

Gerçek kişinin adı, soyadı ve T.C. kimlik numarası ya da yabancı kimlik numarası ile telefon numarasını; tüzel kişinin unvan ve telefon numarası üyelikten önce doğrulanması gerekecek. Piyasa yapısını bozucu ve tüketiciyi yanıltıcı ilanları önlemeye yönelik bu tedbirlerin uygulanacağı belirtiliyor. Bu kapsamda düzenlemeye uymayanların 100 bin TL’ye kadar idari para cezası uygulanabileceği aktarılıyor.

KAYNAK: UŞAK HABER