2024 Belediye başkanı ve muhtar maaşları ne kadar oldu?

2024 Belediye başkanı ve muhtar maaşları ne kadar oldu?
GİRİŞ

31 Mart'ta yapılan yerel seçimlerden sonra birçok belediye el değiştirirken, yeni seçilen belediye başkanları, meclis üyeleri ve muhtarların maaşları merak konusu oldu.

Türkiye’nin dört bir yanında sandık başına gidilmesinin ardından, yerel yönetimlerde yeni bir dönem başladı. 31 Mart’ta gerçekleşen yerel seçimler sonucunda birçok belediye başkanlığı ve muhtarlık el değiştirdi.

Yeni göreve başlayacak olan yerel yöneticilerin maaşları ise vatandaşlar tarafından en çok merak edilen konuların başında geliyor. Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberine göre, maaşlar belediyelerin nüfusuna göre değişiyor.

YENİ DÖNEMİN MAAŞLARI

Yeni seçilen belediye başkanları, meclis üyeleri ve muhtarlar, mazbatalarını alıp görevlerine başlamaya hazırlanırken, gözler maaşlara çevrildi. Habertürk yazarı Ahmet Kıvanç’ın aktardığına göre, belediye başkanlarının 2024 yılı brüt maaşları, yerleşim yerinin nüfusuna göre belirleniyor.

En kalabalık şehirlerdeki belediye başkanları yıllık 176.735 TL alırken, nüfusu 10.000’e kadar olan yerlerdeki başkanlar 54.996 TL maaş alacaklar. İl merkezi olup nüfusu 50.001’den az olan belediyelerdeki başkanlar içinse maaş 77.822 TL olarak belirlendi.

MECLİS ÜYELERİ VE MUHTARLAR NE KADAR ALACAK?

Belediye meclisi üyeleri, toplantılara katılımları için ‘huzur hakkı’ adı altında ödeme alacaklar. Bu ödeme, belediye başkanının günlük brüt ödeneğinin üçte birini geçmeyecek şekilde hesaplanıyor. Belediye encümeni başkan ve üyelerine verilen aylık brüt ödenek ise nüfusa göre değişiklik gösteriyor. Nüfusu 200.001’in üzerinde olan belediyelerde bu ödenek 5.707 TL iken, büyükşehir belediye encümenlerinin aylık ödenek tutarı 9.130 TL olarak uygulanacak.

Muhtarların maaşları da gündemdeki yerini koruyor. 2024 yılında muhtarların gösterge karşılığı aylıkları 11 bin 223 TL olacak ve bu tutar, net asgari ücret olan 17 bin 2 TL’ye tamamlanarak ödenecek.

KAYNAK: UŞAK HABER