2024 SGK ayakta ve yatarak tedavi gören hastaların rapor ücretleri belli oldu

2024 SGK ayakta ve yatarak tedavi gören hastaların rapor ücretleri belli oldu
GİRİŞ

SGK, çalışanların hastalık, hamilelik, iş kazası gibi nedenlerle işe gidemedikleri zamanlarda rapor parası adı verilen bir ödeme yapmaktadır. Bu para nereden sorgulanır sizin için araştırdık.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından verilen rapor parası, çalışanın alması gereken ücretin bir kısmını karşılamaktadır.

Peki rapor parası ne zaman yatar, nasıl hesaplanır, nasıl sorgulanır ve almak için hangi şartlar vardır? İşte rapor parası ile ilgili merak edilenler:

RAPOR PARASI NASIL HESAPLANIR VE NE ZAMAN YATAR?

Rapor parası, çalışanın günlük kazancına göre belirlenir. Hastalık durumlarında, yatarak tedavi görenler günlük kazancın yarısını, ayakta tedavi görenler ise günlük kazancın üçte ikisini alır. 2024 yılında, ayakta tedavi görenler günlük 446 TL, yatarak tedavi görenler ise 334,7 TL rapor parası alır.

Rapor parası almak için, işverenin raporu SGK’ya bildirmesi gerekir. SGK, raporu onayladıktan sonra, en geç 15 gün içinde ödemeyi yapar. Ödeme, PTT aracılığıyla veya E-Devlette belirtilen banka hesabına yatırılır. Rapor parasını alanların, 2 ay içinde parayı çekmesi gerekir. Aksi takdirde, para SGK’ya iade edilir.

RAPOR PARASI NASIL SORGULANIR?

Rapor parası sorgulamak için, E-devlet sistemine giriş yapmak yeterlidir. Sistemde, hizmet arama kısmına “Sosyal Güvenlik Kurumu” yazılır. Açılmış olan bölümden, “4/A 4/B İş Göremezlik Raporu” menüsüne tıklanır. Bu sayfada, rapor parası ile ilgili tüm bilgi ve sorgulamalar yapılabilir. Rapor parası alabilmek için, bazı şartlar vardır. Bunlar:

İstirahat başladığında, sigortalılık devam ediyor olmalıdır.

İstirahatten önceki 1 yıl içinde, en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi ödenmiş olmalıdır.

Rapor, SGK’nın yetkili kıldığı hekim veya sağlık kurulu tarafından verilmiş olmalıdır.

Rapor parası ile ilgili daha fazla bilgi için, SGK’nın resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

KAYNAK: UŞAK HABER