2024’te evde bakım maaşı zamlandı! Yüzde 49 artış sonrası…

2024’te evde bakım maaşı zamlandı! Yüzde 49 artış sonrası…
GİRİŞ

Evde bakım maaşı alan vatandaşlar, 2024 verilerine göre maaşlarının ne kadar olduğunu merak ediyorlar. İşte son hesaplamalar sonrası evde bakım maaşında son rakamlar.

Evde bakım ve engelli maaşı alan birçok vatandaş kamu çalışanlarına yapılan zammın ardından araştırmalarına başladı. Tüm gözler 2024 Ocak ayı evde bakım aylığı tutarına çevrildi.

Peki, evde bakım ücreti ne kadar oldu? Ocak ayında evde bakım maaşına ne kadar zam yapıldı? İşte 2024 yılı evde bakım maaş zam oranlarına ilişkin detaylar.

2024 EVDE BAKIM MAAŞI KAÇ LİRA OLDU?

2024 yılında memur maaşlarına yapılan zamdan sonra evde bakım maaşı da yüzde 49,25 oranında artarak 5098 liradan 7608 liraya yükseldi. Bu zamla birlikte evde bakım maaşı alanlar, ayda 2510 lira daha fazla gelir elde edecek.

EVDE BAKIM MAAŞI ALMAK ŞARTLAR

Evde bakım maaşı, engelli bireylerin bakım ihtiyaçlarını karşılamak için devlet tarafından verilen bir sosyal yardımdır. Evde bakım maaşı almak için bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar şöyle:

  • Evde bakım maaşı almak isteyenlerin, hane içinde kişi başına düşen aylık gelirinin, asgari ücretin net tutarının 2/3’ünden az olması gerekmektedir.
  • Evde bakım maaşı almak isteyenlerin, engelli sağlık kurulu raporunda belirli ifadelerin yer alması gerekmektedir. 18 yaşından büyükler için raporda “ağır engelli” veya “tam bağımlı” ifadeleri, 18 yaşından küçükler için raporda ise “ağır engelli” veya “Çok ileri düzeyde özel gereksinimi vardır”, “Belirgin özel gereksinimi vardır” ve “Özel koşul gereksinimi var” ifadelerinden biri bulunmalıdır.
  • Ayrıca, engelli bireyin bakıma ihtiyacı olduğu, bakım hizmetleri değerlendirme heyeti tarafından da onaylanmalıdır. Bu değerlendirme sonucunda, engelli bireyin hayatını başkasının yardımı olmadan sürdüremeyeceği tespit edilirse, evde bakım maaşı almaya hak kazanır.