3 milyon kişiye 10 yıl erken emeklilik fırsatı, hesaplar yeniden yapıldı

3 milyon kişiye 10 yıl erken emeklilik fırsatı, hesaplar yeniden yapıldı
GİRİŞ

Milyonlarca çalışanın hayalini kurduğu erken emeklilik için yeni bir düzenleme gündemde. 10 yıl erken emeklilik imkanı sunan bu düzenleme, 3 milyon kişiyi kapsayacak.

Türkiye’de milyonlarca çalışanın gözü kulağı, emeklilik şartlarında yapılacak değişikliklerde. Özellikle 2000-2008 yılları arasında Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) kayıtlı olan vatandaşlar, torba yasa içinde kendilerine yönelik bir düzenlemenin olup olmadığını merak ediyor.

Erken emeklilik hayali kuran ve prim günü eksik olanlar için yeni formüller masada. Emeklilik reformu ve İş Kanunu’nda yapılacak düzenlemelerle birlikte, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için de umut ışığı doğuyor.

ERKEN EMEKLİLİK İÇİN YAŞ VE PRİM GÜNÜ ŞARTLARI

Yeni Şafak gazetesinde yer alan habere göre, yapılacak düzenleme ile 3 milyon kişiye erken emeklilik imkanı doğacak. Kadın ve erkek sigortalılar için farklı yaş ve hizmet süreleri belirlenmiş durumda. Kadınlar için 3600 gün prim ve 15 yıl hizmet süresi şartını yerine getirenler, 50 ila 58 yaş aralığında emekli olabilecekler.

Erkeklerde ise bu yaş aralığı 55 ila 58 olarak belirlenmiş. Örneğin, 23 Mayıs 2002’den önce bu şartları yerine getiren bir kadın 50 yaşında, bir erkek ise 55 yaşında emeklilik hakkı kazanıyor.

4500 GÜN PRİMLE EMEKLİLİK

8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 arasında işe başlayan erkek sigortalılar için 4500 gün primle, yani 12.5 yıl hizmet ile emeklilik mümkün. Bu şartları yerine getiren erkekler 60 yaşında, kadınlar ise 58 yaşında kısmi emeklilik hakkına sahip oluyorlar. 25 yıldan beri sigortalı olan ve en az 4500 gün prim ödeyen vatandaşlar, yaşlılık nedeniyle kısmi emeklilik avantajından yararlanabilecek. Bu düzenlemeler, emeklilik hayali kuran milyonlarca vatandaş için büyük önem taşıyor.

KAYNAK: UŞAK HABER