5 Nisan son gün, bu işlemi yapmayanlara ceza kesilecek

5 Nisan son gün, bu işlemi yapmayanlara ceza kesilecek
GİRİŞ

2023 yılı kira gelir beyannamelerinin verilmesinde son gün 5 Nisan! Tapu sahiplerini ilgilendiren bu önemli tarihte beyanname verme işlemini tamamlamayanlar için cezalar uygulanacak.

Gayrimenkul sahipleri için kritik bir süreç olan kira geliri beyan dönemi yarın sona eriyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de hatırlattığı üzere, 2023 yılı kira gelir beyannamesi için son tarih 5 Nisan 2024.

Peki, bu süreçte kimler beyanname vermek zorunda ve sürecin detayları neler? Tüm soruların cevabı haberimizde.

KİMLER BEYANNAME VERMELİ?

2023 yılında konutlardan yıllık 21 bin lira, iş yerlerinden ise 150 bin lira üzerinde kira geliri elde eden gayrimenkul sahipleri, gelir vergisi mükellefi olacak. Ancak, yıllık 21 bin liranın altında kira geliri olan konut sahipleri için bir müjde var: 2024 yılı için gelir vergisi istisna sınırı 33 bin liraya yükseltildi.

Ticari, zirai veya mesleki kazancını beyan etmek zorunda olanlar; yıllık 21 bin liranın üzerinde konut kira geliri elde edenler; ve 2023 için belirlenen 550 bin lira sınırını aşan toplam geliri olanlar beyanname vermek zorundalar.

BEYANNAME NASIL DOLDURULACAK?

Kira geliri beyannamesi, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın “gib.gov.tr” internet adresi üzerinden elektronik ortamda doldurulacak. Hazır beyanname sistemi sayesinde, mülk sahipleri beyanname işlemlerini kolaylıkla tamamlayabilecek.

ÖDEME KOŞULLARI

Beyan edilen vergilerin ödemesi iki taksitte gerçekleştirilecek. İlk taksit 5 Nisan’a kadar, ikinci taksit ise 31 Temmuz’a kadar ödenebilecek. Bu süreçte, süresinde ödeme yapmayanlara özel usulsüzlük cezası ve vergi ziyaı cezası gibi yaptırımlar uygulanacak.

Bu bilgiler ışığında, gayrimenkul sahiplerinin yarın sona erecek olan beyanname sürecini kaçırmamaları ve gerekli işlemleri zamanında tamamlamaları büyük önem taşıyor.

KAYNAK: UŞAK HABER