5 yıl erken emeklilik için geri sayım başladı, düzenlemeden kimler yararlanacak?

5 yıl erken emeklilik için geri sayım başladı, düzenlemeden kimler yararlanacak?
GİRİŞ

Emekli olmak için gün sayanlar için güzel bir haber geldi. Yapılacak yeni düzenleme ile SSK’lılar ve Bağ-Kur’lular için eşitlik sağlanacak.

Türkiye’de milyonlarca çalışanın merakla beklediği erken emeklilikle ilgili detaylar gün yüzüne çıkıyor. Yapılacak düzenlemelerle, prim gün sayılarında önemli indirimler ve Bağ-Kur’lular için erken emeklilik imkanı gündemde.

PRİM GÜN SAYISINDA İNDİRİM

EYT yasası, 9000 prim günü şartı nedeniyle Bağ-Kur'lulara uygulanamıyordu. Buna rağmen bakanlık Bağ-Kur'lular için bir çalışma başlattı. Yeni düzenlemenin hayata geçirilmesi kararı Bağ-Kur'luların beş yıl daha erken emekli olmalarını sağlayacak.

Yeni düzenlemeyle, SSK ve Bağ-Kur prim gün sayıları eşitlenecek. Bağ-Kur’luların 9 bin olan prim gün sayısı 7 bin 200’e düşürülüyor. Ancak yaş şartında bir değişiklik olmayacak. Bu indirimle, kadınlar 58, erkekler ise 60 yaşında emekli olabilecekler. Düzenlemenin ne zaman yürürlüğe gireceği ise henüz belirsizliğini koruyor.

YENİ DÜZENLEME NE ZAMAN HAYATA GEÇECEK?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, son olarak Bağ-Kurluları için prim gün sayısının aşağı çekilmesi ile alakalı açıklamalar yapmıştı.

Bakan Işıkhan, Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Orta vadeli planlar arasında Bağ-Kur'lular ile SSK'lıların prim gün sayılarının eşitlenmesine yönelik çalışma olduğunu söyledi. "Tabii ki bunu yönetmeliğe dahil edeceğiz" diye yanıtladı.

SSK-Bağkur prim eşitlemesi, kademeli emeklilik, ev kadınlarına emeklilik (prim desteği) ve 3600 ek gösterge gibi daha birçok çalışmayı kapsayan yeni torba yasa kapsamında Bağ-Kur'un 7200 prim günü ile emekli olması öngörülüyor. Düzenlemenin Meclis'ten geçmesinin ardından Resmi Gazete'de yayımlanması bekleniyor. Torba yasanın Meclis’e ne zaman geleceği ile alakalı ise henüz bir bilgi bulunmuyor.

KAYNAK: UŞAK HABER