Altın yatırımcısına uyarı: Sahte altınlara dikkat! Peki, sahte altın nasıl anlaşılır?

Altın yatırımcısına uyarı: Sahte altınlara dikkat! Peki, sahte altın nasıl anlaşılır?
GİRİŞ

Altın fiyatlarındaki düşünün ardından altına talep de artıyor. Bu artış sonrasında piyasada sahte altınlar da çoğaldı. Peki, sahte altın nasıl anlaşılır? Uzmanlardan sahte altın uyarısı…

Altın yatırımcısına uyarı: Sahte altınlara dikkat! Peki, sahte altın nasıl anlaşılır? - Türkiye’de en çok tercih edilen geleneksel yatırım araçlarından biri altındır. Özelikle son dönemde altın fiyatlarındaki düşüş birçok yatırımcı için alım fırsatı yarattı. Uzun vadeli yatırım için fiziki altın satın almak isteyenler ise bazı risklerle karşılaşıyor.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, altın piyasalarındaki sahteciliklere karşı vatandaşları uyardı. Karar’da yer alan habere göre, vatandaşların altın alırken dikkat etmeleri gereken konular sıralandı.

ALTIN ALIRKEN RENGİ VE AĞIRLIĞINA DİKKAT!

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, fiziki altın satın alacak vatandaşların piyasadaki artan dolandırıcılık ve sahteciliklere karşı dikkatli olmaları gerektiğini aktardı. Altının sadece güvenilir yerlerden alınması gerektiğini aktaran Palandöken, renk, hafiflik ve TSE belgesinin önemine dikkat çekti.

Altına olan talepte son dönemde ciddi bir artış olduğunu ifade eden Palandöken, altının rengine ve ağırlığa kanmadan diğer tüm detaylarının incelenmesi gerektiğini ifade etti. Özellikle bazı altın türlerinin imitasyonlarının çok fazla olduğu aktarıldı.

ALTIN SON 1 YILDA YÜZDE 66 KAZANÇ SAĞLADI!

Son yıllarda en çok kazandıran ve güvenilir yatırım araçlarından biri olarak görülen altın, 2022 yılının Ağustos ayında yaklaşık 1.016 TL gram fiyatı ile satışa sunuluyordu. Şu anda ise 1.700 lira seviyelerine gelen altının son 1 yıl içinde yüzde 66 oranında kazanç sağladığı aktarıldı.

Altın satın alırken vatandaşların dikkatli olması gerektiğini yönünde uyarılarda bulunan Palandöken, piyasada özellikle bazı altın türlerinin çok fazla imitasyonunun olduğuna dikkat çekti.

SAHTE ALTIN NASIL ANLAŞILIR?

Altın sektöründe sahteciliğin giderek yaygınlaştığını aktaran Palandöken, özellikle internetten ve bilinmeyen, güvenilir olmayan yerlerden altın almanın risklerine vurgu yaptı. Altın sahtekarlığına en çok sarrafiye ve zincir takılarda rastlandığının altını çizdi. Altını güvenilir yerlerden ve tanıdık kuyumculardan almanın daha güvenli olduğu ve TSE belgesine, rengine, bükülüp bükülmediğine, ayarına ve patentine bakılması gerektiğini ifade etti.

KAYNAK: UŞAK HABER