Arıcılık Hibe Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?

Arıcılık Hibe Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?
GİRİŞ

Arıcılık ülkemizin en önemli tarım faaliyetlerinden bir tanesidir. Bu alanla uğraşmak isteyenler sıklıkla arıcılık desteği kimlere çıkar, başvurusu nasıl yapılır şeklinde sorular sormaktadır.

Arıcılık Hibe Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır? - Bu hayvancılık türü de tıpkı diğer küçükbaş hayvancılıklarda olduğu gibi belirli kriter ve şartların yerine getirilmesi ile yapılabilen bir hayvancılık türüdür.

Ülkemizde sayısız alanda arı hayvancılığı yapılmaktadır. Devlet bu anlamda girişimleri destekleyerek hem istihdam oranını yükseltmek hem de faaliyetlerin daha da gelişmesine olanak sağlamaktadır. Bu kapsamda arı yetiştiriciliği uğraşmak isteyenler için belirli zamanlarda belirli miktarlarda destek verilmektedir.

Bu destek kapsamında diğer hayvanlarda olduğu gibi arı yetiştiriciliği alanında da büyük adımlar atılmaktadır. Öyle ki daha önce hiçbir hayvancılık için girişimde bulunmamış kişiler bu hibe sayesinde ciddi anlamda yol kat edebilmektedirler.

Arıcılık Desteği Almak İçin Ne Yapmak Gerekir?

Arıcılık hibesi adı altında verilen destekten faydalanmak için mevzuatta belirtilen koşulları yerine getirmek gereklidir. Bu alanda hayvancılık yapabilmek için ekipman ve malzemeler şu şekilde belirlenmiştir; 50 adet şurupluk, 50 adet boş kovan, dondurucu, arıcı barakası, mondirin takımı, şurup karıştırma makinesi, 50 adet propolis tuzağı, mum eritme teknesi, arı zehri toplama ekipmanları. Arıcılık faaliyetlerine destek isteyenler bu ekipmanları sağlamak durumundadırlar. Hibe için uygun koşullarda olup olunmadığı mevzuattan öğrenebilmektedir.

Arı desteği kapsamında devlet malzeme desteğini sağlamaktadır. Ayrıca yatırımcılara %50 oranında destek ödemesi de yapılmaktadır. Arı hibesinden faydalanmak için arıcılık destek başvuru formunun doldurulması gerekmektedir. Gerekli belgeler il ya da ilçe müdürlüklerine teslim edilmelidir. Son aşamada müdürlükler tarafından kovan incelemeleri yapılmakta ve ödenme işlemi malzeme temini şeklinde gerçekleştirilir. Kovan başına 15 TL bir deste ödemesi gerçekleşir.

Arıcılık Desteği İçin Nereye Başvurmak Gerekir?

Arıcılık hibesinden faydalanmak isteyenler il ya da ilçelerin Tarım ve Orman Bakanlıklarına yapmak durumundadırlar. Arı hibesi malzeme temini ile birlikte yatırımcıların ihtiyacını karşılamak üzere %50 oranında destek verilmektedir. Hibe desteğine başvuran yatırımcılar doku kovanlar için destek alabilmektedirler. Daha detaylı bilgi için il ve ilçeleri Tarım ve Orman Bakanlıklarına müracaat edilebilmektedir.

KAYNAK: UŞAK HABER