Asgari ücretle o da arttı! 2024’te kıdem tazminatı en düşük bakın ne kadar oldu…

Asgari ücretle o da arttı! 2024’te kıdem tazminatı en düşük bakın ne kadar oldu…
GİRİŞ

Kıdem tazminatı, işten ayrılan çalışanların aldıkları bir ödemedir. Asgari ücretin yüzde 49 artırılmasıyla birlikte, kıdem tazminatı da yeni yılda değişime uğradı.

Kıdem tazminatı, çalışanın brüt maaşına ve çalıştığı süreye göre belirlenir. Ancak, bu ödemede bir üst sınır vardır. Bu üst sınır, memur maaşlarına bağlı olarak belirlenir.

Asgari ücrete gelen zammın ardından kıdem tazminatı oranları da değişti. İşte 2024’te yeni kıdem tazminatı oranları.

KIDEM TAZMİNATI NASIL BELİRLENİR?

Kıdem tazminatı, çalışanın son brüt maaşıyla orantılıdır. Örneğin, çalışanın son brüt maaşı 10 bin TL ise, bir yıllık kıdem tazminatı da 10 bin TL’dir. Eğer çalışan, aynı işverenle 3 yıl çalışmışsa, 3 yıllık kıdem tazminatı 30 bin TL’dir. Ancak, bu ödemede bir üst sınır vardır. Bu üst sınır, memur maaşlarına bağlı olarak belirlenir. Bu üst sınırın altında kalan çalışanlar, kıdem tazminatlarını tam olarak alabilirler.

2024 KIDEM TAZMİNATI NE KADAR OLDU?

2024’te asgari ücret 17.002 lira şeklinde açıklandı. Bu da asgari ücretlinin kıdem tazminatının 20 bin 2 TL olması anlamına geliyor. Yani, asgari ücretli bir çalışan, işten ayrıldığında en az 20 bin 2 TL kıdem tazminatı alabilecek.

Kıdem tazminatının üst sınırı ise, henüz netleşmedi. Bu üst sınır, memur maaşlarının açıklanmasından sonra belli olacak.

KİMLER KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR?

Kıdem tazminatı alabilmenin bazı şartları vardır. Bunlar, 1475 sayılı Kanunun 14. maddesinde belirtilmiştir. Buna göre, kıdem tazminatı alabilmek için;

  • Aynı işverenle en az 1 yıl çalışmış olmak,
  • İşçinin sağlık, ahlak veya işin durması gibi nedenlerle işten ayrılması,
  • Askerlik, emeklilik veya evlenme gibi nedenlerle işten ayrılması,
  • İş sözleşmesinin iş verence haklı bir sebep olmaksızın feshedilmesi,
  • İşçinin ölmesi halinde, mirasçılarına kıdem tazminatı ödenmesi gerekmektedir.

KAYNAK: UŞAK HABER