ATM'den para çekmek size pahalıya mal olabilir

ATM'den para çekmek size pahalıya mal olabilir
GİRİŞ

Bankacılık işlemleri artık mobil kanallardan yapılıyor. Ama bazı işlemler için ATM’ler hâlâ kullanılıyor. Para çekme, yatırma, fatura ödeme, havale gibi işlemler bunlar. ATM’den işlem yaparken dikkatli olun. Ekstra masraflarla karşılaşabilirsiniz.

Türkiye’de 81 ilde 50 binden fazla ATM var. Her gün milyonlarca kişi bu cihazları kullanıyor. Ama ATM’lerle ilgili şikayetler de çoğalıyor.

Para çekince kesilen yüksek komisyonlar, düşük para çekme limitleri, para sıkışması, eksik para yatırma gibi sorunlar yaşanıyor. Bu sorunlardan nasıl kurtulabilirsiniz?

LİMİTLERİ VE KOMİSYONLARI İYİ BİLİN

Bankalar, dijitalleşmeyle birlikte gişeleri azalttı. Nakit ihtiyacı için ATM’leri tercih ediyor. Ama ATM’lerden günlük para çekme limiti var. Bu limit bankaya göre değişiyor. Ortalama kartla 5-10 bin lira arası para çekebilirsiniz.

Mobil uygulamayla para çekme limiti ise 5 bin lira. Maaşı zamlanan emekli, memur ve çalışanlar ATM’den para çekmek istiyor. Ama limitleri yetmiyor. Limit üstü para çekiyorlar. Bu da ekstra komisyon demek. Banka, limit üstü çekilen tutarın yüzde 2’sini alıyor. Örnek verelim. Günlük limitiniz 5 bin lira. Siz 7 bin lira çektiniz. 2 bin lira için 40 lira komisyon ödersiniz. Limiti 100 lira aşsanız bile 10-15 lira komisyon ödersiniz.

QR KODLA DA PARA ÇEKEBİLİRSİNİZ

Kartsız para çekme seçeneği de var. Mobil bankacılık uygulamasıyla QR kodla para çekebilirsiniz. Bu işlem için ücretsiz limit 5 bin lira. Limit artırımı yapamıyorsanız, hem kartla hem QR kodla para çekebilirsiniz. Kartla 10 bin lira, QR kodla 5 bin lira çekerseniz, toplam 15 bin lira ödersiniz. Limit aşım ücreti de ödemezsiniz.

Bazen kendi bankanızın ATM’sini bulamıyorsunuz ve başka bankanın ATM’sinden para çekmek isteyebilirsiniz. Ama bu çok pahalıya mal olur. Başka ATM’den para çekerseniz, çektiğiniz tutarın yüzde 1.15’i artı 1.04 lira ödersiniz.

KAYNAK: UŞAK HABER