AYM ek MTV'nin iptalini esasen görüşecek: Ödeme yapanlar için kritik tarih 6 Eylül

AYM ek MTV'nin iptalini esasen görüşecek: Ödeme yapanlar için kritik tarih 6 Eylül
GİRİŞ

Ek MTV’nin iptal talebini görüşecek olan AYM’den nasıl bir karar çıkacağı merak edilirken uygulamanın iptali durumunda ödemelerin iade edilip edilmeyeceği araştırılmaya başlandı.

AYM ek MTV'nin iptalini esasen görüşecek: Ödeme yapanlar için kritik tarih 6 Eylül - 6 Şubat tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremlerin açmış oldukları ekonomik hasarların telafisi amacı ile bir defalığa mahsus olacak şekilde yürürlüğe giren ek MTV, son dönemlerin en çok konuşulan konu başlıkları arasında yer almaya devam ediyor. Hükümet tarafından devreye alınan ancak CHP’nin itirazı ile karşı karşıya kalan ek MTV uygulamasının iptal başvurusuna Anayasa Mahkemesi’nin nasıl bir karşılık vereceği merak ediliyor.

Geçtiğimiz günlerde ilk tahsilatları gerçekleştirilmiş olan ek MTV tartışmalara sebep olurken Anayasa Mahkemesi uygulamanın iptali için yapılmış olan başvuruyu 28 Eylül Perşembe (yarın) esasen görüşecek. Mahkemeden uygulamanın iptaline ilişkin bir karar çıkması durumunda ise neler olacağı, araç sahipleri tarafından yapılan ek ödemelerin geri alınıp alınamayacağı merak ediliyor. Konu ile ilgili birtakım değerlendirmelerde bulunan vergi uzmanı, 6 Eylül tarihine dikkat çekerek önemli bilgiler verdi.

YÜZDE 87’LİK TAHSİLAT ORANI

Ek MTV’nin iptaline ilişkin yapılan başvuru, yarın Anayasa Mahkemesi tarafından esasen görüşülecek. İptal isteminin yarın karara bağlanacağı bilinirken şimdiye kadar yapılan ödemeler ile ilgili de güncel veriler geldi. Edinilen bilgilere göre ağustos ayında tamamlanan ilk taksit döneminde yaklaşık olarak 13,2 milyar TL olarak hedeflenen tahsilatın yüzde 87’si gerçekleştirildi.

VERGİ UZMANINDAN KRİTİ TARİH AÇIKLAMASI

Anayasa Mahkemesi’nin olası kararlarına yönelik birtakım değerlendirmelerde bulunan Vergi Hukuku Uzmanı Prof. Dr. Funda Başaran NTV’ye konuştu. Ek MTV uygulamasının iptali durumunda para iadesinin söz konusu olacağını belirten Başaran, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Eğer 6 Eylül tarihine kadar dava açılmış ve ödeme de gerçekleştirilmiş ise AYM’den iptal kararı çıkması durumunda ödeme faizi ile geri alınabilecek.”

Dava açmayan mükelleflerin mevcut kararı kabul ettiklerini ve bu sebep ile de iadelerden yararlanamayacaklarını ifade eden Başaran, “Anayasa Mahkemesi’nin kararı onları etkilemiyor. Dava açmamış ancak ödemesini yapmış olan mükellefler için yasa korucunun yasak düzenleme yapması ve ek MTV’nin iadesini sağlaması gerekir” dedi.

KAYNAK: UŞAK HABER