Bakan Işıkhan açıkladı: Emeklilerin ek zammı ne zaman yatacak?

Bakan Işıkhan açıkladı: Emeklilerin ek zammı ne zaman yatacak?
GİRİŞ

Emekliler yapılan peş peşe zamlardan sonra paralarının hesaplara yatmaya başlamasını bekliyor. Maaşların yatacağı tarihi Bakan açıkladı.

Emeklilerin Ocak 2024’te aldıkları yüzde 37.57’lik zammın üzerine yüzde 11.68 puan daha ek zam geldi. Böylece emeklilerin zammı yüzde 49.25’e yükseldi.

Bu zamla birlikte en düşük emekli aylığı 10 bin lira oldu. Emeklilerin zam farklarının ne zaman hesaplarına yatacağı da belli oldu.

ZAM FARKLARI GELECEK HAFTA HESAPLARDA

Çalışma Bakanı Işıkhan, ek zam ödemelerinin yaklaşık bir hafta içinde emeklilerin hesaplarına yatacağını açıkladı. Sosyal Güvenlik Kurumu da yasal düzenlemenin Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından zam farklarını hesaplara aktaracağını duyurdu.

Zam farkları, emekli aylıklarının yeni zamlı tutarı ile ocak ayında ödenen tutar arasındaki farkı ifade ediyor. Örneğin, sigorta girişi 2000 öncesi olan en düşük işçi emeklisi ocak ayında 7 bin 616 lira aylık almıştı. Bu emeklinin yeni aylığı 11 bin 366 lira oldu. Bu durumda emekliye 3 bin 750 lira zam farkı ödenecek.

TEMMUZ AYINDA DA ZAM VAR

Emeklilerin aylıkları, yılda iki kez zam alıyor. Ocak ve temmuz aylarında yapılan zamlar, enflasyona göre belirleniyor. Ayrıca emeklilere refah payı adı verilen ek bir zam daha verilebiliyor. Son yapılan ek zamla birlikte, bütün emeklilerin zammı yüzde 49.25’te eşitlendi. Bu zam, 2023 yılı için belirlenen en yüksek zam oranı oldu.

Emekliler, temmuz ayında da zam alacak. Temmuz ayındaki zam oranı, mayıs ve haziran aylarındaki enflasyona göre tespit edilecek. Şu anki tahminlere göre, enflasyon yüzde 24 olursa, emeklilere yüzde 24 zam yapılacak. Enflasyonun yüksek çıkması durumunda, emeklilere refah payı verilmesi de mümkün olabilir.

KAYNAK: UŞAK HABER