Bankalar Eve Haciz Getirebilir Mi?

Bankalar Eve Haciz Getirebilir Mi?
GİRİŞ

Haciz durumu oldukça can sıkıcı bir konu olup pek çok insan borçları yüzünden bu konuma düşebilmektedir.

Bankalar eve haciz getirebilir mi sorusu da doğal olarak bankalardan kredi çeken milyonlarca insanın merak ettiği bir konudur. Haciz durumu pek çok nedenden ötürü oluşabilir.

Bankalara olan herhangi bir borç taahhüt edildiği zamandan ödenmez ise haciz yöntemine başvurma hakkı doğabilir. Bankaların haciz yöntemine başvurmadan önce ise borçluyu uyarmakta ve çıkış yolları aramaktadır. Haciz durumu son aşamadır. Bu sebeple haciz durumu araştırılmadan önce mevcut durumun da göz önünde bulundurulması önemlidir.

bankalar-eve-haciz-getirebilir-mi-1.jpg

Hacze İtiraz Edilebilir Mi?

Yasal olarak haciz işlemine itiraz edilmesi mümkündür. Örnek vermek gerekirse bir haciz memuru ailenin çocuğunun eşyalarını alamaz. Şayet haciz memuru böyle bir şeye kalkarsa hacze konu olan kişi memur hakkında tutanak tutturabilmektedir. Ayrıca haciz memuru evdeki demirbaş eşyalar olarak da nitelendirilebilecek çamaşır, bulaşık makinesi gibi eşyalara da el koyamamaktadır. Aynı eşyadan iki tane olması durumunda bir tanesine haciz koyma hakkı bulunmaktadır.

Haciz eğer ortaya çıkmışsa bunun için haciz iptal dilekçesi yazılabilir. Ancak haciz durumu çıkmadan önce banka ya da alacaklı tarafın avukatı/avukatları borçlu kişiyi uyarma ve hatta bir anlaşmaya bağlama (taksitle ödeme imkânı gibi) yöntemine gidebilir. Bu tamamen alacaklı kişinin uygulama biçimine bağlıdır. Eve haciz gelme durumu belirli bir meblağ üzerindeki borçlarda uygulanan bir işlemdir. Borcunu olması gerektiğinden daha fazla uzatan borçlu kişilere haciz uygulanmaktadır.

Anlaşma çerçevesinde kişinin ödeyeceği meblağ geciktiği sürece gecikme faizi de uygulanmaktadır. Ancak hiçbir şekilde ödeme gerçekleşmemiş ise alacaklı borçludan alacaklarını haciz yöntemi ile almaya kalkışabilir. Eve haciz durumu genellikle ülkemizde bankalar tarafından yapılmaktadır.

bankalar-eve-haciz-getirebilir-mi-3.jpg

Ne Kadarlık Bir Boca Haciz Gelebilir?

Borç durumu 500 bin gibi büyük rakamlarsa haciz gelmesi muhtemeldir. Ancak daha ufak meblağlar söz konusu ise burada bankanın kendi prosedürlerini uygulama hakkı bulunmaktadır. Haciz yasal işlem başlatmadan önce banka borçlu kişi ile mutabakat sağlayabilmektedir. Bunun için de belirli şartlar öne sürme hakkı da yine alıcıya aittir. Banka kendi prosedürleri doğrultusunda borçludan parasını farklı seçeneklerle alabilmektedir. Ancak bu durum bankadan bankaya farklılık gösterebilmektedir.

KAYNAK: UŞAK HABER