Bankaların ATM’lerindeki gizli masraflara dikkat! Bunlara dikkat etmeyenin cebi hortumlanıyor

Bankaların ATM’lerindeki gizli masraflara dikkat! Bunlara dikkat etmeyenin cebi hortumlanıyor
GİRİŞ

Banka müşterileri, ATM’lerden yaptıkları işlemlerde farkında olmadan ekstra ücretler ödüyor. Kredi, debit ve kredi kartı kullananlar, bankada hesabı olanlar bu durumdan etkileniyor.

ATM’lerden para çekme, para yatırma, havale, fatura ödeme, nakit avans gibi işlemler için bankalar çeşitli komisyonlar alıyor.

Bu komisyonlar, işlem tutarına, bankaya ve ATM’ye göre değişiyor. Peki, ATM’lerdeki bu gizli masraflardan nasıl kurtulabiliriz? İşte yapmanız gerekenler…

ATM’LERDE EN ÇOK KARŞILAŞILAN 5 MASRAF

Sabah gazetesinin haberine göre, bankaların ATM’lerinde en çok karşılaşılan 5 masraf şunlar:

1- Limit Üstü Komisyonu: Bankalar, ATM’lerden para çekme işlemleri için belirli bir limit belirliyor. Bu limiti aşan müşterilerden yüzde 2-3 arasında komisyon ve vergi alıyor.

2- Başka Banka Komisyonu: Kendi bankasının ATM’si dışında başka bir bankanın ATM’sinden para çeken müşterilerden yüzde 1,15 komisyon alınıyor.

3- Para Yatırma Komisyonu: Kendi hesabına kartsız para yatıran müşterilerden masraf alınmıyor. Ancak havale, kartlı işlem ve bazı fatura ödemelerinde ücret kesiliyor.

4- Kredi Kartı Nakit Komisyonları: Kredi kartından nakit avans çeken müşterilerden yüzde 1 komisyon alınıyor. Başka bankanın ATM’sinden çekim yapılırsa, bu komisyon yüzde 3,87’ye yükseliyor.

5- Her İşlem Para: Başka bankanın ATM’sinden bakiye ve kart borcu sorgulama işlemleri için ücret alınıyor.

ATM’LERDEKİ MASRAFLARDAN NASIL KURTULABİLİRİZ?

ATM’lerden yaptığımız işlemlerde ödediğimiz bu masraflardan kurtulmak için bazı önlemler alabiliriz. İşte bunlardan bazıları:

  • Mümkünse mesai saatlerinde banka şubesine girerek gişeden işlem yapın.
  • Acil durumlarda, limit üstü çekim yapmanız gerekiyorsa, cep telefonunuzdan QR kod ile bir çekim yapın ve sonra kartınızdan çekim yapın.
  • Bankanızdan günlük limitinizi artırmasını talep edin.
  • Kendi bankanızın ATM’lerini kullanmaya özen gösterin.
  • Nakit ihtiyacınız yoksa, banka kartınızla alışveriş yapın.

KAYNAK: UŞAK HABER