Bankaların kara listelerinden çıkılır mı? Kredi notu nasıl yükseltilir?

Bankaların kara listelerinden çıkılır mı? Kredi notu nasıl yükseltilir?
GİRİŞ

Nakde olan ihtiyaçlarını bankaların kredi ve kredi kartı ürünleri aracılığı ile gidermek isteyen birçok kişi, kredi notlarını nasıl yükseltebileceklerini araştırmaya başladı.

Bankaların kara listelerinden çıkılır mı? Kredi notu nasıl yükseltilir? - Ağırlaşan ekonomik şartlar dolayısı ile aylık kazançları ile geçinmekte güçlük çeken birçok kişi, bankaların kredi ve kredi kartı ürünlerine yönelmeye başladı. Artan nakit ihtiyaçlarını kredi ürünleri aracılığı ile gidermek amacı ile bankalara başvurularda bulunan tüketicilerin büyük bir bölümü, kredi notlarının düşük olması sebebi ile bankalardan elleri boş döndü.

Tüketicilerin borç ödeme performanslarını kredi notları ile değerlendiren ve bu kapsamda da kredi notu düşük olan kişileri “riskli” olarak değerlendirerek kredi ve kredi kartı başvurularına olumsuz yanıt veren bankalar, birçok kişinin belki de tek çözüm yolunu tıkamış oldu.

Kredi notu düşük olan tüketiciler sicil affının çıkıp çıkmayacağını merak ederlerken yetkililerden bu konu ile ilgili olarak henüz bir açıklama gelmedi. Ancak kredi notunun belirli adımların izlenmesi ile yükseltilebildiğini belirten uzmanlar, o adımlara ilişkin detayları paylaştı.

2023/02/21/para-2.jpg

KREDİ NOTU YÜKSELTİLEBİLİR Mİ?

Bankacılık sektörünün en çok talep gören ürünleri arasında yer alan kredi ve kredi kartı, kişinin findeks puanı ile doğru orantılıdır. Bir tüketicinin findeks notunun düşük olması, bankaların kara listelerine girmesine sebep olabilir. Bu da sicilin bozulmasına ve dolayısı ile de kredi ve kredi kartı başvurularının reddedilmesine yol açar.

Kredi notu düşük olan ve bankaların kara listelerinde bulunan tüketiciler için bazı önerilerde bulunan uzmanlar, sicilin temizlenebilmesi için borcun tamamının ödenmesi ve hesapların kapatılması gerektiğini ifade etti. Ancak uzmanlara göre sicilin tamamen temizlenmesi ve kişinin kara listeden çıkabilmesi için ortalama olarak 5 yıllık bir süreye ihtiyaç duyulur.

2023/02/27/para-6.jpg

SİCİLİ BOZUK OLANLAR KREDİ ÇEKEBİLİR Mİ?

Bazı bankaların kredi ve kredi kartı hizmetlerine ilişkin belirlemiş oldukları kriterler rakiplerine nazaran daha esnek olabilir. Ortalama olarak 700 civarında bir kredi notuna sahip olan tüketiciler, düşük tutarlı kredi taleplerine olumlu olarak yanıt alabilirler. Ek olarak kredi notu düşük olan kişiler bankaların ipotekli kredi ürünlerinden de faydalanabilirler.

KAYNAK: UŞAK HABER