Boşandıktan Sonra Eşlerin Borcu Birbirini Etkiler Mi?

Boşandıktan Sonra Eşlerin Borcu Birbirini Etkiler Mi?
GİRİŞ

Evliyken eşlerin kullandığı kredi veya diğer borçlar boşanma aşamasında veya sonrasın ne olacak sorusu kafa karışıklığına sebep oluyor.

Boşandıktan Sonra Eşlerin Borcu Birbirini Etkiler Mi? - Dolayasıyla boşandıktan sonra eşimin borcu beni bağlar mı? Sorusu da yanıt aranan en önemli sorular arasına giriyor.

Türk Medeni Kanunu esas alınarak yürütülen boşanma davalarında evlilikte mal paylaşımı üzerine düzenlenen maddeler gereğince her eş kendi mal varlığından sorumludur. Arzu ettiği gibi mal varlıklarının üzerinde inisiyatifini kullanabilir.

Bundan dolayı boşanan eşlerin, eşimin borçları beni bağlayacak mı? Ne olacak? Endişesine son veren Anayasaya göre boşanan eşler kendi borçlarından yükümlüdür. Yani boşandığınız eşin borcu sizi bağlamaz.

Boşanan Eşlerin Kredi Borcu Diğer Eşi Etkiler Mi?

Günümüzde maalesef boşanmaların birçoğu çekişmeli olarak gerçekleşiyor ve bu durum eşleri birbiri arasında inatlaşmalara kadar götürüyor. Dolayısıyla eşlerin birlikteyken çektikleri kredi borcu da kişileri endişeye ve korkuya sürüklüyor.

Bu duruma kanun net bir şekilde açıklık getiriyor ve boşanmış eşlerin birbirinin borcunu ödeme sorumluluğu olmadığını belirtiyor.

Burada dikkat edilmesi gereken keskin çizgi ise eşlerin birbirine kefil olmadığını varsaymamızdır. Böyle bir durumda her boşanmış eş kendi kredi borcundan sorumludur. Diğer eşin maaşına el koyulamaz ve haciz gelemez.

Eğer eşler birbirine kefil oldular ise bu durumda kredi borcu boşanmış dahi olsa iki eşi de bağlar ödenmemesi durumda farklı mağduriyetler doğabilir.

Boşanmış Eşler Arasındaki Borçlar

Evlilik esnasında eşlerin kamu borcu, kredi borcu, vergi borcu dahi olsa yalnızca borcun sahibi eşi ilgilendirir. Fakat bu esnada ortak olan mallara haciz gelebilir.

Boşandıktan sonra ise mal paylaşımı yapıldıysa borçlu eşin borç yükümlüğü diğer eşin mal varlığına veya maaşına haciz getiremez. Dolayısıyla boşanmış eşlerin borcu birbirini etkiler mi? Yanıtı da açıklığa kavuşmuş oluyor.

Her ne kadar bu durum yasalarla belirtilmişse de evliyken çekilen ihtiyaç kredisi veya diğer borçlar ortak kullanılmışsa ve her iki eşinde maddi durumu müsaitse vicdani olarak birlikte ödenmesinde bir sakınca yoktur. Resmi olarak ise kefil olma durumu yoksa eski eşin borcu diğer eşi bağlar mı? Sorusunun cevabı hayır olmaktadır.

KAYNAK: UŞAK HABER