Çok üzülmüşlerdi: EYT’yi kaçıranlara müjde!

Çok üzülmüşlerdi: EYT’yi kaçıranlara müjde!
GİRİŞ

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasası, milyonlarca kişinin emekli olmasını sağladı. Ancak yaş şartını tamamlayamayanlar EYT’den faydalanamadı. Bu durumdaki vatandaşlar için yeni bir formül geliştiriliyor: Kademeli emeklilik sistemi.

EYT yasası, 8 Eylül 1999 ve öncesi sigortalı olanlara emeklilik imkânı tanıdı. Prim günü eksik olanlar ise borçlanarak emekli olabildi. Fakat 2000-2008 yılları arasında sigortalı olanlar, yaş şartını sağlayamadıkları için emekli olamadı. Bu vatandaşlar için yeni bir düzenleme yapılması planlanıyor.

A Haber’in haberine göre, 2000-2008 yılları arasında Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı’na kayıtlı olanlar için kademeli emeklilik sistemi gündemde. Bu sistem, vatandaşlara erken emeklilik hakkı verecek. Prim ve yaş şartlarını yerine getirenler, emekli maaşı alabilecek.

KADEMELİ EMEKLİLİK SİSTEMİ NASIL İŞLEYECEK?

Kademeli emeklilik sistemi, sigorta başlangıç tarihine ve sigortalılık türüne göre değişen yaş şartlarına göre çalışacak. Bu sistemde, sigortalılar belirli bir yaşa ve prim sayısına ulaştıklarında kademeli olarak emekli olacaklar. Bu sayede, 2000 ve 2008 arası sigortalı olanlar, EYT düzenlemesi sonrasında güncellenen prim-yaş listesine göre emekli olabilecekler.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, sigorta başlangıç tarihleri 1999 sonrası olanlar için kademeli emeklilik sistemi üzerinde çalışıyor. Bu sistem hayata geçerse, 2000 ve 2008 arası sigorta girişi olanlar, istedikleri koşulları sağladıklarında emekli olabilecekler.

KADEMELİ EMEKLİLİK ŞARTLARI NELER OLACAK?

Kademeli emeklilik sisteminin şartları henüz netleşmedi. Ancak mevcut durumda emeklilik şartları şöyle:

SSK’lı kadınlar: 20 sene sigortalılık zamanı ve 5 bin – 5 bin 975 arası prim günü.

SSK’lı erkekler: 25 sene sigortalılık zamanı ve 5 bin – 5bin 975 arası prim günü.

BAĞ-KUR’lu kadınlar: 7 bin 200 prim günü.

BAĞ-KUR’lu erkekler: 9 bin prim günü.

Emekli Sandığı’na bağlı kadınlar: 7 bin 200 prim günü.

Emekli Sandığı’na bağlı erkekler: 9 bin prim günü.

KAYNAK: UŞAK HABER