Devlet yardım musluklarını açtı: Evlenecek kadınlar bu 4 fırsatı kaçırmayın

Devlet yardım musluklarını açtı: Evlenecek kadınlar bu 4 fırsatı kaçırmayın
GİRİŞ

Türkiye'de evlenen kadınlara 4 ayrı destek sunuluyor. Bu destekler arasında çeyiz parası, evlilik desteği, çeyiz hesabına devlet katkısı ve tazminat hakkı yer alıyor.

Alınan bilgilere göre Türkiye’de evlenen kadınlara sosyal devlet ilkesi gereği 4 farklı fırsat sunuluyor. Bu fırsatlar sayesinde kadınlar evliliklerinde maddi ve manevi destek görüyor.

Özellikle dezavantajlı gruplara yönelik bu fırsatlar, kadınların hayatlarını kolaylaştırıyor. Peki, bu fırsatlar neler ve nasıl başvuruluyor? Evlenecek kadınların bilmesi gereken 4 fırsat:

ÇEYİZ YARDIMI: YETİM KIZLARA 24 MAAŞ

Babasından yetim maaşı alan kadınlar, evlendikleri takdirde 24 maaş tutarında çeyiz yardımı alabiliyor. Bu yardımın miktarı, alınan maaşa göre değişiyor. Bu yardımdan yararlanmak için evlendikten sonra 5 yıl içinde başvurmak gerekiyor. Başvurular SGK’ya yapılıyor. Örneğin, babasından 3 bin lira maaş alan bir kadın, çeyiz yardımı olarak 72 bin lira alabiliyor. Bu yardım sadece bir defaya mahsus veriliyor.

EVLİLİK KREDİSİ: DEPREM BÖLGESİNDE 150 BİN LİRA

Deprem bölgesinde yaşayan ve evlenecek çiftlere, 150 bin lira faizsiz kredi imkanı sağlanıyor. Bu kredi 2 yıl ödemesiz ve 48 ay vadeli olarak geri ödeniyor. Bu krediden yararlanmak için 30 yaşından büyük olmamak ve nikah tarihinden en az 2 ay önce başvurmak şart.

DEVLET KATKISI: ÇEYİZ HESABINA YÜZDE 25

27 yaşından önce ilk kez evlenen vatandaşlara, çeyiz hesabı açmaları halinde devlet katkısı veriliyor. Bu katkı, birikimin yüzde 25’i kadar oluyor. Bu katkının üst limiti her yıl artıyor. Şu anda 58 bin liraya kadar çıkabiliyor. Eğer çiftler ayrı hesap açarlarsa, katkı 116 bin liraya kadar çıkabiliyor. Bu katkıdan yararlanmak için en az 36 ay boyunca çeyiz hesabına ödeme yapmak gerekiyor.

TAZMİNAT HAKKI: EVLENEN KADINLAR İSTİFA EDEBİLİYOR

Çalışan kadınlar, evlendikleri zaman işten ayrılmaları halinde tazminat hakkı elde ediyor. Bu hak, yasal olarak istifa edenlere tanınmıyor. Ancak evlilik nedeniyle istifa eden kadınlar, bu haktan faydalanabiliyor. Bunun için evlendikten sonra 1 yıl içinde işten ayrılmak ve evlilik cüzdanının fotokopisini sunmak gerekiyor. Ayrıca son işyerinde en az 1 yıl çalışmış olmak gerekiyor.

KAYNAK: UŞAK HABER