Emekli maaşı zammında dikkat çeken gelişme: Yüzde 45'in altında olmayacak!

Emekli maaşı zammında dikkat çeken gelişme: Yüzde 45'in altında olmayacak!
GİRİŞ

Gündemden düşmeyen emekli maaşı zamları ile ilgili yeni hesaplar ortaya çıktı. Piyasa Katılımcıları Anketi’nin sonuçlarına göre zam hesap yapıldı.

Memurları ve memur emeklilerini yakından ilgilendiren 7’inci Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri, 1 Ağustos tarihinden bu yana gündemden düşmemeye devam ediyor. Yapılan görüşmeler neticesinde 11 iş kolunun sosyal haklarına ilişkin mutabakata varılırken 2024 ve 2025 yılları için yapılacak olan maaş zamları konusunda ortak bir karar alınamadı.

Kamu işveren heyeti 2024 yılı için yüzde 15, 2025 yılı için ise yüzde 6 ve 5 zam teklifinde bulundu. Bu tekliflerin kabul edilmemesi ile birlikte görüşme süreci sona erdi ve zam mevzusu heyete taşındı. Hafta sonu iki kere dün ise 7 saat süren toplantıda bir araya gelen heyet üyeleri, bugün bir kez daha bir araya geldi. Heyetin 4’üncü toplantısından bir zam kararının çıkıp çıkmayacağı merak edilirken Merkez Bankası’nın Piyasa Katılımcıları Anketi’nin sonuçları yayımlandı. Yayımlanan sonuçlara göre maaş zamları ile ilgili yeni hesaplar ortaya kondu.

2023/02/21/para-2.jpg

PİYASA KATILIMCILARI ANKETİ’NİN SONUÇLARI YAYIMLANDI

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan enflasyon raporunu açıkladı. Buna göre sene sonu enflasyon beklentisinin yüzde 58 seviyesinde olduğu kayda geçti. Yanı sıra Merkez Bankası tarafından düzenlenmiş olan Piyasa Katılımcıları Anketi’nin sonuçları da yayımlandı. Ankete katılan katılımcıların sene sonu ortalama enflasyon tahmini yüzde 59,46 olarak duyuruldu.

Anket katılımcılarına göre senenin ikinci yarısında enflasyon yüzde 33,13’ü bulacak. Bu tahmine bakılacak olur ise SSK ve Bağ- KUR emeklilerine refah payı hariç yüzde 25,59 oranında maaş zammı yapılacak. Ek olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile ekim ayı içerisinde emekli maaşlarına yönelik yeni bir düzenlemenin yapılıp yapılmayacağı henüz bilinmiyor.

2023/02/27/para-6.jpg

BEKLENTİ YÜZDE 45’E DAYANDI

Açıklanan son veriler ışığında emekli maaşlarına yeni dönemde refah payı harici yüzde 25,59 oranında zam yapılması beklenirken olası memur maaşı zammı ile ilgili de birtakım hesaplar yapıldı. Buna göre Ocak- Temmuz 2024 dönemi için yüzde 15’lik toplu sözleşme zam teklifinin kabul edilmesi durumunda memur maaşları yüzde 44,42 oranında artış gösterecek.

KAYNAK: UŞAK HABER