Emekli olmak isteyenler dikkat! Bu hataların geri dönüşü yok…

Emekli olmak isteyenler dikkat! Bu hataların geri dönüşü yok…
GİRİŞ

Emeklilik, birçok insan için uzun yıllar boyunca çalışıp hak ettiği bir huzurlu bir yaşam dönemidir. Fakat emekliliğe hak kazanmak ve hayalini kurduğunuz huzura kavuşmak için bazı önemli detaylara dikkat etmeniz gerekir.

Emeklilik süreci, birçok kişi için karmaşık ve dikkat gerektiren bir dönemdir. Sosyal güvenlik uzmanı Özgür Erdursun, emeklilik başvurusu yapacakların karşılaşabileceği tuzakları ve bu süreçte dikkat edilmesi gereken önemli noktaları detaylarıyla açıkladı.

SSK VE BAĞ-KUR FARKLARI

Erdursun’a göre, SSK’dan emekli olmak, BAĞ-KUR’a göre daha avantajlıdır. Daha az günle emekli olabilir ve daha yüksek emekli aylığı alabilirsiniz. Ancak, şirket ortağıysanız ve SSK primlerinizi düzenli ödemiyorsanız, SSK günleriniz BAĞ-KUR’a aktarılabilir ve bu durum emeklilik planlarınızı olumsuz etkileyebilir.

Erdursun, son 2520 gün içinde hangi sosyal güvenlik kurumundan daha fazla prim gününüz varsa, o kurumdan emekli olacağınızı belirtiyor. Bu nedenle, emeklilik başvurusu yapmadan önce prim günlerinizi ve hangi kurumdan emekli olacağınızı iyi hesaplamak gerekiyor.

EMEKLİLİK BAŞVURUSUNDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Erdursun, emeklilik başvurusu yaparken dikkat edilmesi gereken birkaç önemli noktayı sıralıyor:

  • EYT’de SSK’dan emekli olmak için eksik günlerinizi tamamlamanız gerekiyor. İsteğe bağlı sigorta primi ödeyecekseniz, 1260 güne dikkat etmelisiniz.
  • Sahte sigortalılık ve emeklilik iptali riskine karşı, SSK’dan emekli olacağım diye çalışmadan sigortalı gözükmekten kaçının.
  • 8.02.2011 tarihine kadar şirket ortaklığınız varsa ve başka bir işyerinde çalışıyorsanız, bu günler BAĞ-KUR’a geçebilir.
  • 1.10.2008 öncesi SSK’lı olarak çalışmaya başladıysanız ve daha sonra şirket ortağı olduysanız, SSK günleriniz BAĞ-KUR’a geçmez.
  • Ödenmeyen BAĞ-KUR günlerini ihya edip ödemek isteyenler, eksik gün kadar değil, silinen sürenin tamamını ödemek zorundadır.
  • Yurtdışı borçlanması yaparak emekli olanlar, yurtdışında çalışırlarsa veya sosyal yardım alırlarsa Türkiye’den emekli aylığı alamazlar.

KAYNAK: UŞAK HABER